HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati uporno zahtijevaju referendum o izmjenama Zakona o radu

ČETIRI SINDIKALNE SREDIŠNJICE UPOZORAVAJU DA JE SABOR IGNORIRAO NJIHOVE NEDAVNE ZAHTJEVE
Sindikati prozivaju Vladu za licemjerje, podsjećajući kako je najavljivala da neće mijenjati Zakon o radu, a sada ga mijenja zakonom o reprezentativnosti sindikata
(SLOBODNA DALMACIJA) – Četiri sindikalne središnjice u današnjem priopćenju upozoravaju da je Hrvatski sabor ignorirao nedavne zahtjeve sindikata o raspisivanju referenduma o izmjenama Zakona o radu, a krajem prošlog tjedna odbio i zaključak Hrvatskih laburista – stranke rada o raspisivanju referenduma, te najavljuju da će legalnim putem osporavati legalnost takve odluke Sabora. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) u priopćenju prozivaju Vladu za licemjerje, podsjećajući kako je najavljivala da neće mijenjati Zakona o radu, a sada ga mijenja zakonom o reprezentativnosti sindikata.
»’Zakon o radu nećemo mijenjati’, rekli su i došli na vlast. I stvarno, ne mijenjaju Zakon o radu, već ‘samo’ neke njegove odredbe – drugim zakonom (Zakonom o reprezentativnosti…). Licemjerstvo bez premca!«, kaže se u priopćenju.
Sindikati navode i kako je Sabor »glatko ignorirao nedavni zahtjev sindikalnih središnjica za raspisivanje referenduma temeljem građanske inicijative, ne odgovorivši niti iz pristojnosti«.
S obzirom da potpisi imaju neograničeni »rok trajanja«, a razlog prikupljanja potpisa ponovo je aktualiziran (izmjena odredbi o produženoj primjeni kolektivnih ugovora), sindikati su zatražili da Hrvatski sabor poštuje 717.149 valjanih potpisa birača iz 2010. godine, te raspiše referendum i tako utvrdi volju građana o tom pitanju.
Budući da se vladajuća koalicija oglušila o zahtjev, Hrvatski laburisti-stranka rada predložili su Saboru zaključak o raspisivanju referenduma o čemu se glasalo u petak, 29. lipnja, a koji, naravno, nije prošao, podsjećaju sindikalne središnjice.
»Izglasavši ne raspisivanju referenduma saborski su zastupnici građanima poručili da ih ne zastupaju, već njima vladaju. I to po mjeri vlastitog političkog i materijalnog interesa.
Jer temeljna demokratska načela očito postoje samo u ispraznim govorima političara – hrvatskoj političkoj eliti demokracija je suvišna, ona remeti odnos snaga, moći i utjecaja u društvu«, navode u priopćenju sindikalne središnjice.
Najavljuju da će nastaviti legalnim putem osporavati legalnost takve odluke Sabora te smatraju da su građani Hrvatske dobili su još jednu potvrdu kako referendum temeljem inicijative građana od osamostaljenja Hrvatske »ne stanuje ovdje«.