HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati traže povećanje minimalne plaće, Sever je konkretan: ‘Trebala bi iznositi polovicu od prosječne u Hrvatskoj

PREGOVARANJE
Sever je kazao kako je za očekivati da će poslodavci na sastanku iznijeti cijeli niz razloga zbog čega minimalnu plaću ne bi trebalo povećati.»S druge strane, sindikati i dalje čvrsto inzistiraju da minimalnu plaću treba solidno povećati«, istaknuo je

(Novilist.hr) – U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u petak je počeo sastanak predstavnika tog ministarstva, sindikata i poslodavaca na temu minimalne plaće, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever uoči sastanka rekao je da sindikati čvrsto inzistiraju na povećanju minimalne plaće. Sever je kazao kako je za očekivati da će poslodavci na sastanku iznijeti cijeli niz razloga zbog čega minimalnu plaću ne bi trebalo povećati. »S druge strane, sindikati i dalje čvrsto inzistiraju da minimalnu plaću treba solidno povećati«, istaknuo je.

Zbog toga je sindikalno stajalište da bi u te razgovore trebalo uključiti i neka druga ministarstva, primjerice Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, kao i Hrvatsku banku za obnovu i razvoj. Oni bi, kazao je Sever, trebali iznaći model po kojem bi dijelovi industrije, koji imaju zastarjele tehnologije i poslovne procese, kao i proizvode niske dodane vrijednosti, trebali dobiti državne potpore u modernizaciji i subvencije dijela troškova kako bi se plaće mogle podići. »Neke zemlje već imaju takve potpore i nema nikakvog razloga da se to ne učini i u Hrvatskoj«, poručio je.

Sever traži da minimalna plaća dosegne pedeset posto od prosječne plaće u RH.