HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati traže odgodu „referenduma o referendumu“

Hrvatska udruga sindikata, Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Udruga radničkih sindikata Hrvatske slažu se s GONG-om da se referendum o ulasku Hrvatske u EU, koji je najavljen za 22. siječnja 2012., treba odgoditi. U GONG-u smatraju kako u tako kratkom razdoblju nema dovoljno vremena da se građanima pruže sve potrebne informacije, a postoji i niz zakonskih rupa koje treba urediti kako regularnost referenduma ne bi došla u pitanje.
Sindikati dijele GONG-ov stav te dodaju kako su sindikalne središnjice sa bivšom Vladom dogovorile i da se takozvani ‘referendum o referendumu’ održi istovremeno kada i referendum građana za ulazak u EU.
„Kako u posljednje vrijeme taj referendum nitko ne spominje, a sindikalne središnjice i dalje očekuju da će nova Vlada ispoštivati odluke, sporazume i dogovore bivše vlade sa sindikatima, jer je to pitanje vjerodostojnosti vlasti u području socijalnog dijaloga i socijalnog partnerstva, procjenjujemo kako je ostalo premalo vremena za razgovor o toj temi pa je i to jedan od razloga, nama itekako važnih, za odgodu referenduma“, istaknuo je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.
Od ponoći skuplji benzin, jeftiniji dizel
Ina od ponoći povećava cijene motornih benzina za 10 lipa po litri, dok će eurodizel pojeftiniti za 11 lipa, a plavi dizel i lož ulje za 13 lipa.
Prema neslužbenim informacijama, Ina će od 27. prosinca dvije vrste eurosupera BS 95 prodavati po 10 lipa višoj cijeni – eurosuper BS 95 po 9,59 kuna po litri (do sada 9,49 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,64 kune (do sada 9,54 kune). Za 10 lipa po litri poskupjet će i Inin eurosuper BS 98 kojemu je nova cijena 9,93 kune (do sada 9,83 kune).
Cijene dviju vrsta Inina eurodizela bit će niže za 11 lipa po litri – eurodizel BS od sutra će se prodavati po 9,37 kuna (do sada 9,48 kuna), a eurodizel BS class po 9,42 kune (do sada 9,53 kune).
Plavi dizel i lož ulje od ponoći će pojeftiniti za 13 lipa po litri, pa će se tako na Ininim postajama plavi dizel prodavati po 5,83 kune (do sada 5,96 kuna), a loživo ulja ekstra lako po 6,61 kunu (do sada 6,74 kune).
Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva. Ministarstvo je danas poslijepodne na svojim Internet stranicama objavilo najviše razine maloprodajnih cijena za razdoblje od 27. do 31. prosinca ove godine, te za razdoblje od 1. do 9. siječnja 2012. godine.