HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati prikupili preko 624 tisuće potpisa protiv outsourcinga i traže referendum

PREDSTAVNICI 17 sindikata, koji su tijekom dva tjedna prikupljali potpise građana za referendum protiv outsourcinga u javnom sektoru, prikupili su 624.000 potpisa, što znači da se potpisalo 16,77 posto birača, a to je značajno više od potrebnih 10 posto, izvijestili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare. Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić najavio je da će u idućih desetak dana sindikati sve potpisane liste prirediti za predaju predsjedniku Hrvatskog Sabora, a planiraju ih predati uoči ljetne stanke, početkom tjedna u kojem će Sabor završiti s radom. Sindikati ne očekuju da će se Vlada “služiti smicalicama i odugovlačiti s referendumom”, pa smatraju da bi provjera potpisa mogla završiti do kraja rujna, a referendum biti proveden u listopadu.”Očekujemo da će se Vlada Zorana Milanovića pokazati demokratskom i poštivati volju svojih građana jer se ne mogu ignorirati 624.000 potpisa”, rekao je Stipić.
Najavio je da će 17 sindikata nakon predaje potpisa odmah započeti s pripremama za organizaciju referendumske kampanje tijekom koje će građane nastojati uvjeriti da izađu na referendum i glasaju za donošenje Zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru.

Ključno je uvjeriti građane da outsourcing (davanje pomoćnih poslova privatnim tvrtkama) i spin-off (izdvajanje u državnu tvrtku) ne nude veću kvalitetu i uštede, kaže Stipić.

Najveći odaziv u prikupljanju potpisa od 22 posto bio je u Zagrebu, a slijede Osječko-baranjska županija s 21 posto, Krapinsko-zagorska s 20 posto te Bjelovarsko-bilogorska s 19 posto građana. Ni u jednoj županiji, naglašavaju sindikati, nije se odazvalo manje od 10 posto građana.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek upozorila je kako je KBC Zagreb, unatoč Vladinoj odluci da se ne ide s outsourcingom u zdravstvu, raspisao natječaj te je pred sklapanjem ugovora s tvrtkom Adria grupa za 30 spremačica koje bi trebale zamijeniti postojeće spremačice koje se raspodjeljuje na drugo mjesto.

Avberšek tvrdi da je bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić taj ugovor poništio još u ožujku te najavljuje tužbu protiv Vlade, sanacijskog vijeća i ravnatelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića.

Plaće uopće nisu porasle, realno padaju još od 1999.

CIJENA RADA: SINDIKATI TVRDE DA EK I GUVERNER OBMANJUJU JAVNOST
Komisija i ministri rada iz članica EU podupiru smanjivanje plaća, ali sindikati tvrde da europske institucije iznose pogrešne podatke i krivotvore pravo stanje 29.06.2014.