Sindikati pozvali ministre na isplatu plaće državnim službenicima

(Dalje.com) Sindikat porezne uprave i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH pozvali su ministra Linića i ministra Bauka,da kao odgovorne osobe resora zaduženih za rad državne uprave učine sve da se plaće državnim službenicima i namještenicima isplate bez odgode. U pismu nadležnim ministarstvima, sindikati traže isplatu plaća primjenom starog načina obračuna plaće, ukoliko to trenutno novim načinom nije moguće učiniti, a da se s uvođenjem i ujednačavanjem centralnog sustava obračuna plaća u cijeloj državnoj upravi paralelno nastavi u predstojećem razdoblju uz kvalitetniju organizaciju i pripremu.
Sindikati upozoravaju ministre kako trebaju imati na umu da je neisplatom plaće ugrožena egzistencija nekoliko tisuća obitelji te su dovedeni u ozbiljnu opasnost od ovrhe. Naime, zbog malih plaća gotovo ne postoji državni službenik koji nije kreditno opterećen i u “dužničkom ropstvu” prema bankama.Mnogi od njih neće moći podmiriti svoje obveze prema bankama, platiti režije na vrijeme, a da o osnovnim životnim potrebama i ne govorimo, dodaje se u nastavku pisma.
“Ovakvo stanje je tim neprihvatljivije jer uzrok kašnjenju nije nedostatak novca u proračunu za plaće, već nedovoljno pripremljeni i testirani sustav kojeg su državni službenici i namještenici kolateralne žrtve i koji će mnogi od nas skupo platiti. Zbog takvog nerazumljivog inzistiranja na uvođenju nečega što nije dobro pripremljeno i još čudnijeg rasporeda osjećamo se diskriminirani i ne tražimo ništa do jednako postupanje prema svima: ili svi pod sustav ili nitko, dok se ne osiguraju uvjeti za pravovremenu isplatu”, poručuju iz SDLS-a i Sindikata porezne uprave.
Ovakvim odnosom prema građanima, dolazi do bespotrebnih potpirivanja nezadovoljstva i stvaranja nesigurnosti, što nikome ne koristi, tvrde članovi sindikata i pritom se pitaju je li takav pristup možda dio Vladine politike.
Za kraj, od nadležnih resora traže da s državnim službenicima i njihovim sindikatima u ovakvim situacijama komuniciraju izravno i uljudno, a ne putem medija. “Ukoliko Vas je prijetnja štrajkom zbog kašnjenja plaća naših sindikalnih kolega iz zatvorskog sustava „isprovocirala“, imajte na umu da je riječ o sustavu u kojem 2.600 zaposlenih obavlja posao predviđen za njih 3.500 te da su zatvorski službenici u 2011. godini ostvarili 351.807 prekovremenih sati, što im daje za pravo tražiti redovitu isplatu plaće”, poručili su sindikati prozvanim ministrima.