HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati pozivaju Vladu da obustavi izdvajanje pomoćnih poslova iz javnih službi

(Dnevnik.hr) – Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić pozvao je danas u ime 17 sindikata Vladu i premijera Zorana Milanovića da obustave aktivnosti oko izdvajanja pomoćnih poslova iz javnih službi do objave rezultata referenduma o zakonskoj zabrani outsourcinga, odnosno spin-offa. Vlada umjesto outsourcinga, odnosno izdvajanja poslova spremanja, čišćenja, kuhanja, čuvanja i sl. privatnim tvrtkama, namjerava provesti spin-off, tj. osnovati zasebnu državnu tvrtku koja bi obuhvatila sve izdvojene zaposlenike, kako bi se smanjili troškovi poslovanja javnih službi. Stipić je na konferenciji za novinare objavio podatak da su za raspisivanje referenduma prikupili ukupno 612.017 pravovaljanih potpisa, daleko više od zakonski predviđenog minimuma, koje će danas predati predsjedniku Hrvatskog saboraJosipu Leki. Zahvalio je građanima koji su ih podržali napominjući kako očekuje da će procedura provjere potpisa biti brzo provedena i raspisan referendum na kojem će građani dati svoj sud o outsourcingu. Ustvrdio je kako na terenu “već ima svega” i poručio kako s time ne treba žuriti. Konferenciji su nazočili predstavnici 17 sindikata čiji su članovi sudjelovali u prikupljanju potpisa, noseći majice s natpisom “Ne outsourcingu”. Liste s pravovaljanim potpisima, koje su sindikalisti već provjerili – obavivši pritom posao Ministarstva uprave, nalaze se u kutijama koje sindikalni aktivisti kroz grad u pratnji policije odnose do Hrvatskog sabora. Liste s nekoliko tisuća neispravnih potpisa i porukama zahvala visjele su sa stropa dvorane u kojoj je održana press konferencija, u sklopu instalacije Pere Mrnarevića “Svaki potpis je važan”.
Stipić je podsjetio da su potpise za raspisivanje referenduma prikupljali tijekom dva lipanjska tjedna koja su se, nažalost, poklopila s poplavom u Slavoniji, pa su tada stradalima donirali novac, a sada će donirati 17 prijeko potrebnih isušivača, koji su također pokazani novinarima kako spremni čekaju dostavu.

U ime zaposlenika u pratećima službama, na potpori su građanima zahvalili spremačica u Srednjoj školi Dugo Selo Ksenija Kokot, kuharica u Osnovnoj školi Cvjetno naselje Hanka Ban, domar u Osnovnoj školi Berek Davor Herceg, te pritom izrazili nadu da će uspjeti sačuvati oko 25.000 radnih mjesta u javnim službama.

U prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma sudjelovali su Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat znanosti i visokog školstva, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Radnički sindikat HZMO, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Carinski sindikat Hrvatske, Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Sindikat Porezne uprave Hrvatske, Sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Sindikat pravosudne policije Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, te Sindikat računovođa, tajnika i tehničkog osoblja u socijalnoj skrbi, školstvu i zdravstvu.