HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati o prijedlogu: Ni Vlada ne vjeruje u realizaciju proračuna

‘Jasno je da ne može doći ni do značajnijeg gospodarskog rasta.’

Autor: PolitikaPlus/Hina – Prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu pokazuje da ni sama Vlada ne vjeruje u njegovu realizaciju, ocijenili su u četvrtak sindikati koji smatraju da se neće ispuniti predviđanja ni na prihodovnoj niti na rashodovnoj strani proračuna, niti će se ostvariti smanjenje deficita na 3,8 posto BDP-a. Ni Vlada ne vjeruje u svoj prijedlog proračuna jer je u smjernicama ekonomske i fiskalne politike od 2015. do 2017. navela kako će u srpnju, ako dotad ne dođe do planiranih ušteda, smanjiti plaće za 270.000 zaposlenih u javnom sektoru, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. S obzirom da se na temelju novog proračuna i najavljenih izmjena Zakona o porezu na dohodak ne može očekivati nekakav rast potrošnje, jasno je da ne može doći ni do značajnijeg gospodarskog rasta, kaže Sever i upozorava da se, štoviše, ako dođe do rezanja plaća 270.000 javnih i državnih službenika, može očekivati daljnji pad BDP-a.

Planiranje rezova na plaćama u javnom sektoru Vladi zamjera i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel jer, kaže, ni u četvrtoj godini mandata “nema petlje” ukidati neučinkovita i nepotrebna radna mjesta u državnoj administraciji. Umjesto smanjivanja broja radnih mjesta na koja se postavljaju stranački “uhljebi” ide se na linearno smanjivanje plaća svima, pa i onima koji svoje plaće pošteno zarade, ističe Novosel.

On ne vjeruje niti u projekciju smanjenja proračunskog manjka na 3,8 posto BDP-a jer će, siguran je, podbaciti planirani prihodi, koje se većinom kani prikupiti od PDV-a.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević smatra pak da BDP iduće godine neće porasti ni skromnih 0,5 posto, koliko predviđa Vlada, već će nastaviti padati, budući da Vlada ne najavljuje nikakve promjene u ekonomskoj politici.

Ne ide se na poticanje proizvodnje i izvoza, nema promjena u poreznoj politici ni privlačenja investicija. U takvim okolnostima, vladajuća ekipa može samo odigrati jednako lošu utakmicu kao i dosad, smtra Matijašević koji zbog toga zaziva raspisivanje prijevremenih izbora.