HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati napustili pregovore o Zakonu o radu

REVOLTIRANI MRSIĆEVIM PREKRŠENIM OBEĆANJEM

Iz činjenice da su načinom razgovora, ne ulazeći pritom u sadržaj zakonskih odredbi, nezadovoljni i predstavnici kapitala i predstavnici rada, resorno bi ministarstvo trebalo izvući neke zaključke. No, ono vozi rutom koju je ucrtalo, a sindikati i poslodavci tek su mu minorne zapreke koje zaobilazi, odnosno ne vidi.

Autor: Gabrijela Galić (Novilist.hr) ZAGREB – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u utorak su ponovo napustili razgovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR), zbog duboke ignorancije resornog ministarstva koje je pogazilo pismeno obećanje dano sindikatima kada je riječ o preraspodjeli radnog vremena. No, čini se da ovog puta nema povratka za pregovarački stol, pa je i pitanje hoće li sindikati uopće sudjelovati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) koja bi se prema najavama trebala održati u petak s temom – ZOR, ali i na koji će način i hoće li ubuduće sudjelovati u dijalogu s Vladom. Kao i koncem listopada kada su dvije najbrojnije sindikalne centrale napustile pregovore zbog, u tom trenutku, četiri sporna zakonska elementa, i jučer su se sa njima složili ostali predstavnici sindikata. SSSH će danas na Predsjedništvu, a NHS na Izvršnom odboru odlučiti o daljnjim potezima. Te dvije centrale u pregovorima oko ZOR-a blisko surađuju te su vjerojatno već i razgovarale o daljnjim zajedničkim akcijama. No, u javnost ne žele izlaziti dok se njihova izvršna tijela ne izjasne. Osim toga, danas će zasigurno razgovarati i s ostalim sindikalnim centralama o mogućnosti da svi zajedno nastupe prema resornom ministarstvu rada, odnosno Vladi.

Zakon o radu vjerojatno je školski primjer kako ne voditi socijalni dijalog s poslodavcima i sindikatima, odnosno primjer kako se zakonski i civilizacijski okvir (pregovori, socijalni dijalog, postupak javne rasprave) može izmanipulirati samo da bi se naizgled zadovoljila forma u kojoj su i sindikati i poslodavci, u konačnici, samo statisti. Iz činjenice da su načinom razgovora, ne ulazeći pritom u sadržaj zakonskih odredbi, nezadovoljni i predstavnici kapitala i predstavnici rada, resorno bi ministarstvo trebalo izvući neke zaključke. No, ono vozi rutom koju je ucrtalo, a sindikati i poslodavci tek su mu minorne zapreke koje zaobilazi, ondnosno ne vidi.

Sindikati i poslodavci nezadovoljni su činjenicom da unatoč višemjesečnim pregovorima, ili razgovorima (jer je resorno ministarstvo jedno vrijeme tvrdilo da nisu pregovarali nego razgovarali), ništa nije dogovoreno, pa čak niti ona pitanja oko kojih su se usuglasili. Na svakom novom sastanku, sve su zakonske odredbe iznova otvorene, a pritom u pregovorima uopće nisu stigli proći cijeli zakonski prijedlog. Sindikati su se na svojim leđima najbolje osvjedočili kako trenutno izgleda socijalni dijalog. Koncem listopada NHS i SSSH napustili su pregovore zbog odredbi o financijski uvjetovanom otkazu, pravilniku o radu, preraspodjeli radnog vremena i odšteti u slučaju sudskog raskida ugovora. Tri su sindikalna zahtjeva prihvaćena, među njima i obveza da se preraspodjela radnog vremena iznad 48 sati tjedno mora ugovarati kolektivnim ugovorom. Da pristaje na sindikalne zahtjeve resorno ministarstvo potvrdilo je opsežnim dopisom od 28. listopada. Desetak dana kasnije to su u ministarstvu potvrdili novinarima, u razgovoru uoči puštanja zakona u javnu raspravu. Odredbe zakona u javnoj raspravi u skladu su s onim što je sindikatima obećano. No, paralelno se na pregovorima, očito, razgovaralo o nekom drugom tekstu zakona. Resorni ministar sindikatima je tvrdio da im nije dao obećanje, već je riječ o platformi za razgovore. Na jučerašnjem sastanku s poslodavcima i sindikatima, to je ponovljeno, nakon čega su sindikati napustili pregovore.

Pritom su sindikati i poslodavci u utorak trebali s resornim ministarstvom razgovarati o zakonskom prijedlogu koji im je dostavljen 19. studenog i na koji su se trebali očitovati prije nekoliko dana. U međuvremenu, nepuna 24 sata prije sastanka o ZOR-u, na adrese poslodavaca i sindikata stigao je novi zakonski prijedlog u koji su, pak, ugrađene neka nova rješenja. A zakon bi 29. studenog trebao biti na GSV, idući tjedan vjerojatno na sjednicu Vlade sve kako bi u prvom čitanju prošao prije zimske saborske pauze.