HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati i poslodavci nezadovoljni stanjem socijalnog dijaloga

(HRT) Predstavnici Sindikata i poslodavaca na današnjoj su sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) izrazili nezadovoljstvo stanjem socijalnog dijaloga u zemlji, a posebno im nije pravo što na sjednicu nije došao premijer Zoran Milanović. Milanović nije došao na GSV iako smo ga zvali, nismo dobili od njega nikakav odgovor, niti od premijera uopće dobivamo povratnu komunikaciju na naše dopise i prijedloge, ukratko je sažeo nezadovoljstvo Sindikata i poslodavaca predsjednik GSV-a Krešimir Sever nakon sjednice.
Vladini socijalni partneri prijedloge zakona dobivaju kasno, dio zakona prolazi u Sabor mimo GSV-a, a neki predstavnici Vlade nisu bili ni na jednoj sjednici GSV-a, nabrojao je Sever.
Primjer za neprihvatljiv odnos Vlade Sever je našao u donošenju Zakona o reprezentativnosti i Zakona o financijskom poslovanju, dodavši kako sindikati imaju vremena do sutra u 9 sati za upućivanje amandmana na Zakon o reprezentativnosti u Sabor.
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objasnio je kako nije bilo predviđeno da Milanović prisustvuje današnjoj sjednici, te je istaknuo kako se premijer već sastajao sa čelnicima sindikalnih i poslodavačkih udruga, a to će raditi i ubuduće.
Njegovo je mišljenje da je Vlada maksimalno uključila socijalne partnere u izradu raznih zakona, primjerice u izradu Zakona o reprezentativnosti na koji su pristigli brojni amandmani.
Na sjednici je razmatran i problem Diokija, čiji radnici traže isplatu 5,5 zaostalih plaća dok Vlada neuspješno pokušava pronaći strateškog partnera. Na kraju je dogovoreno da će u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva još jednom pokušati dogovoriti rješenje s predstavnicima Sindikata i Stožera za obranu Diokija.
Sever ističe da Vlada mora nastaviti s naporima da pomogne očajnim radnicima, iako to nije tvrtka u državnom vlasništvu, dok je predstavnik HUP-a Ivan Miloloža ocijenio da su izravni pregovori zainteresiranih strana najbolji način da se što prije riješi taj golemi problem, koji opterećuje cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.