HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati: “Dok u Hrvatskoj obični smrtnici gube radna mjesta, vlast za sebe stvara dodatnu sigurnost”

KLJUČNI PODACI
Sindikati reagirali na odluku Vlade o većim plaćama za neke državne dužnosnike
Piše: M.L./Media Servis (Index.hr) – NEZAVISNI hrvatski sindikati reagirali su danas na izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, odnosno na povećanje plaća dijelu državnih dužnosnika.
“Danas smo se ponovno osvjedočili kako ova vlast sebe doživljava i drži iznad naroda. Doista, ovdje vrijedi ona uzrečica iz Staroga Rima – Quod licet Iovi non licet bovi ili što je dopušteno Jupiteru, bogu, caru, nije dopušteno volovima. U ovom slučaju volovi su ne samo zaposleni u javnom sektoru, dakle državni i javni službenici i namještenici i zaposleni u državnim i javnim poduzećima, nego cijeli narod. Osim, naravno, kaste izabranih, odabranih.
Dok ova vlast javno zagovara štednju i reže materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru, a namjerava zagrabiti i u njihove plaće ukidanjem dodataka na osnovnu plaću i to pod jalovim objašnjenjem kako neće dirati plaće, nego samo dodatke (kao da i oni nisu plaća), dotle sebi i svojima zakonskim promjenama osigurava siguran povratak na radno mjesto nakon odrađenog dužnosničkog mandata, ali i proizvodnjom novih dužnosnika, nekima odabranima povećava i plaću. Obrazloženje: “zbog značajne uloge ustanova kojima su na čelu i povećanog opsega poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU.” A zaposlenicima koji će te poslove odrađivati primanja istovremeno smanjuje. Obrazloženje: “zbog nužnih ušteda”.
Vlast se tako ponaša poput moćnih multinacionalnih kompanija koje svoje uprave u svojim tvrtkama u našoj zemlji bogato plaćaju sve dok izvršavaju ono što se od njih očekuje i traži. Ako ne budu, ne samo da će ostati bez dobrih primanja, nego i bez posla. Tako i ova vlast ne samo sebi, nego i svojima, sve dotle dok provode njenu politiku, osigurava status iznad naroda kojemu trebaju služiti.
Dok se u Hrvatskoj s nepodnošljivom lakoćom gase radna mjesta, dok obični smrtnici gube sigurnost svojih radnih mjesta i zaposlenja te rade u sve nesigurnijim uvjetima, dotle vlast za sebe i svoje stvara dodatnu sigurnost te dužnosnicima koji dolaze iz javnog sektora, nakon isteka mandata osigurava i siguran povratak na bivša radna mjesta. Dok zaposlenima iz javnog sektora ne samo da vlast reže prava, nego najavljuje i daljnje rezove, dotle dijelu svojih, koji su na čelu nekih ustanova iz toga sektora, povećava plaće promičući ih u dužnosnike.
Doista se povijest ponavlja samo se iz Staroga Rima preselila u suvremenu Hrvatsku. Tako i kada je riječ o vladarima i volovima. Za one kojima se istovremeno režu prava ni jedno objašnjenje iz vlasti o ovim postupcima ne može “držati vodu”. Istina je jedna – kasti izvršitelja režu se prava i primanja, a kasti onih koji im poslove organiziraju, sve dotle dok ne skreću s linije, primanja rastu”, stoji u priopćenju NHS-a koje potpisuje Krešimir Sever.
Sindikat HZMO-a: Dužnosnici HZMO nagrađeni za smanjenje plaća svojim radnicima
Vezano uz prijedlog Vlade o povećanju koeficijenata za izračun plaća državnih dužnosnika HZMO i HZZO priopćenjem su se oglasili i iz Radničkog sindikata HZMO-a te Nezavisnog sindikata zaposlenih u Mirovinskom osiguranju.
“Prijedlog Vlade da se povećaju koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika HZMO, a koje opravdavaju povećanjem opsega posla u svezi predstojećeg preustroja HZMO i velike reforme mirovinskog sustava, kao i antikorupcijskom mjerom, smatramo apsurdnim te pokazuje svu dvoličnost, bahatost i nemoralnost političke elite na vlasti.
Prije mjesec dana vođeni su pregovori o kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u kojima je u pregovaračkog odboru poslodavca sudjelovao i ravnatelj HZMO. Dva manjinska sindikata HZMO prihvatila su prijedlog poslodavca i potpisala kolektivni ugovor kojim je radnicima HZMO smanjena plaća od 2 – 10 % ovisno o godinama staža. Što više staža, manja plaće.
Dva većinska sindikata odbila su potpisati kolektivni ugovor, te su u prosincu organizirali prosvjede diljem Hrvatske. Povećanje plaće dužnosnicima HZMO, kap je koja je prelila čašu. Obrazloženje da se plaća dužnosnicima povećava zbog povećanog opsega poslova sramotna je i nemoralna, pogotovo kada se zna da će većinu poslova odraditi radnici kojima je plaća smanjena Izjava da se radi o antikorupcijskoj mjeri uvreda je za sve radnike HZMO koji svoj posao odrađuju pošteno i za to su nagrađeni smanjenjem plaće. Činjenica je da je sadašnji ravnatelj bio ravnatelj Zavoda i u vremenu od 2001-2004 godine kada su radnicima Zavoda također smanjene plaće od 20-53% te je isti zbog izgubljenih sudskih tužbi oštetio proračun za više od 13 milijuna kuna. I za TO je nagrađen.
I zato kažemo DOSTA JE. Tražimo ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića budući se pokazao nesposobnim za vođenje ministarstva, te je izgubio integritet pravednog i moralnog čovjeka”, priopćili su sindikati.
Mlakar: Vlada nastavlja s politikom bez glave i repa
Bivši HDZ-ov ministar uprave Davorin Mlakar osvrnuo se na današnju odluku Vlade o povećanju plaća nekim državnim dužnosicima.
“To je nastavak politike bez glave i repa na koju smo navikli u prošloj godini. Nažalost, nova godina nije donijela ništa bolje već, dapače, još lošije stanje”, rekao je Mlakar.
Bivši ministar uprave i aktualni saborski zastupnik naglasio je kako je novi koeficijent obračun plaće ravnatelju HZZO-a viši od koeficijenta saborskih zastupnika što smatra apsurdnim. Isto tako je komentirao i činjenicu da su pomoćnici i zamjenici ravnatelja prestali biti službenici, a postali dužnosnici.
“Čini se da je namjera da svi budu dužnosnici pa da mogu biti imenovani po ovom novom Vladinom modelu – isključivo po političkom kriteriju bez ikakvih relevantnih kvalifikacija koje bi trebali imati kao službenici”, rekao je Mlakar.
Vlada je na današnjoj sjednici i regulirala prava saborskih zastupnika po isteku mandata. Mlakar podsjeća kako su se oporbeni zastupnici na saborskij raspravi protivili donošenju Zakona o pravima saborskih zastupnika i odredbi o mogućnosti povratka na radno mjesto s kojeg su stupili na dužnost. Tada je HDZ od Vlade tražio da povuče takav prijedlog.
“Ona ne samo da nije povukla, nego ustraje u tome da politički imenuje sve. Ne samo nadzorne odbore, uprave trgovačkoh društava, ne samo više pomoćnike ministara i ljude koji rade u kabinetima ministara, nego su sada proširili taj isti politički kriterij i na HZZO, HZMO i tako dalje. Sve su njih sada proglasili dužnosicima, a znate da je za dužnosnike jedini kriterij politička podobnost, a ne kvalifikacije koje su nekad kao službenici trebali imati”, zaključio je Mlakar.
KAKO VLADA VLADA
Prvo smanjila plaće službenicima pa povećala dužnosnicima
(SDLSN, 3. siječnja 2013.) Kako javlja HRT Vlada je s prve ovogodišnje sjednice Saboru uputila tri zakona kojima se, među ostalim, povećava koeficijent za izračun plaća ravnateljima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te njihovim zamjenicima i pomoćnicima.
Dužnosnicima istog ranga postaju ravnatelji Zavoda za posredovanje pri zapošljavanju, Središnjeg registra osiguranika te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te njihovi zamjenici i pomoćnici. Status državnog dužnosnika daje se i predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine.Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić tom je prigodom obrazložio da se povećanje plaća i usklađivanje statusa dužnosnika predlaže zbog značajne uloge ustanova kojima su na čelu i povećanog opsega poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU.
Međutim, ono što Mrsić nije rekao jest da je povećanju plaća dužnosnika prethodilo smanjenje plaća zaposlenika ovih javnih službi i ustanova.
Tako je upravo Mrsić “zaslužan” za činjenicu da zaposleni u HZZ-u i mirovinskom osiguranju u kolektivnim ugovorima više nemaju dodatak za vjernost poslodavcu koji je iznosio maksimalnih 10 posto, a za rušenje plaća zaposlenika u agencijama pobrinula se upravna inspekcija Ministarstva uprave.
Međutim, odmah nakon toga uslijedila je legalizacija bespravnih koeficijenata ravnatelja javnih službi ili njihovo povećanje kroz korekcije uredbe o koeficijentima u javnim službama ili zakona kojim se reguliraju plaće dužnosnika.Vlada je na taj način zaposlene u ovim važnim sustavima podijelila na dobro plaćenu elitu i stoku sitnog zuba, kojoj je oduzela materijalna prava i smanjila plaće. S. Kuhar