HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikati: Čačić nas je lagao! Jedno pričao nama, a drugo napisao u zakonu

(Index.hr) PET sindikalnih središnjica reagiralo je na izjave potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji je izjavio da su sindikati tražili povlačenje Prijedloga zakona o dopuni Stečajnog zakona kojeg je on napisao, a kojime je predviđena dvostruka zaštita radnika. “Prava istina je da je prvi potpredsjednik Vlade jedno prezentirao socijalnim partnerima na sjednici Gospodarsko-socijalnoga vijeća, a drugo napisao u tekstu Prijedloga zakona. Na taj način socijalni partneri su bili obmanuti i morali su reagirati u interesu radnika, jer prijedlog nije sadržavao dvostruku zaštitu potraživanja radnika nego uvjetnu – ‘ili – ili’ odnosno, ako radnik prema Zakonu o zaštiti potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca ne ostvari pravo na tri minimalne plaće, tada će ih ostvariti na teret stečajnog postupka prema predloženoj noveli.
“Održavanje telefonske sjednice Vlade dokazuje da govorimo istinu”
Kako tekst Prijedloga novele nije bio napisan na način da radnik ostvaruje pravo po oba zakona, sindikati su od predsjednika Vlade RH zatražili povlačenje zakonskog prijedloga o dopuni Stečajnog zakona iz saborske procedure, nakon čega je uslijedio poziv iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora za sastankom na dan izglasavanja Zakona. Na tome su sastanku sindikati izborili tekst dopune Zakona kakav je i usvojen u saborskoj proceduri.
Da je upravo opisani slijed događaja točan, svjedoči i činjenica da je potom u roku nekoliko sati održana sjednica Odbora za zakonodavstvo Vlade RH, kao i telefonska sjednica same Vlade, te da je tekst dopune Zakona, na kojemu su inzistirali sindikati, izašao pred saborske zastupnike kao amandman Vlade RH, na njihov vlastiti prijedlog Zakona.
“Amandman na Čačićev prijedlog dao čak i HNS”
Koliko je prijedlog dopune Zakona prvog potpredsjednika Vlade bio loš, ukazuje i činjenica da je Klub zastupnika HNS-a tijekom saborske rasprave na isti prijedlog dao amandman.
Takav napad prvog potpredsjednika Vlade na sindikate krajnje je neprimjeren, jer su upravo sindikati učinili ono što je prvi potpredsjednik Vlade htio, a nije znao kako!”, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Mladen Novosel iz SSSH-a, Krešimir Sever iz NHS-a , Vilim Ribić iz MHS-a, Ozren Matijašević iz HUS-a i Damir Jakuš iz URSH-a.