HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikat traži ocjenu ustavnosti uredbi o koeficijentima

(HRT) – Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske uputio je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti uredbi o koeficijentima u državnim i javnim službama, kojima su bruto plaće zaposlenih u državnim i javnim službama smanjene za tri posto. Vlada je na sjednici održanoj 28. veljače usvojila uredbe kojima je operacionalizirala odluku o smanjenju bruto plaća za tri posto većine državnih i javnih službenika, osim zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu kojima su plaće povećane za 2,82 posto.
Sindikat smatra da je pri izmjenama uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnim i javnim službama Vlada propustila na zakonit način zatražiti prethodno mišljenje sindikata.
Nacrti uredbi dostavljeni na mišljenje sindikatima 24 minute prije sjednice Vlade na kojoj su usvojeni, iz čega je razvidno da sindikatima nije omogućeno očitovanje na prijedloge uredbi, a posebice ne u roku 15 dana, kao što propisuje zakon.
Osim toga, uredbe su stupile na snagu prvi dan nakon njihove objave u Narodnim novinama, 1. ožujka, a Ustav određuje da zakoni i drugi propisi državnih tijela stupaju na snagu najranije osmi dan od dana objave u Narodnim novinama, upozorava sindikat, prenosi Hina