HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sindikalni ‘ukor pred isključenje’ za Vladu i Sabor

(HINA) – Ako za godinu dana, idućeg 1. svibnja, u Hrvatskoj ne bude bolje, ako Vlada i Sabor ne krenu putem za koji su dobili povjerenje građana, ovdje će se dijeliti ‘crveni kartoni’, a to znači da će Sabor imati posla oko raspisivanja novih izbora, poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.
Sindikati su danas obilježili 1. svibnja – Praznik rada prosvjedom na Trgu bana Jelačića i podjelom “žutih kartona” Vladi i Hrvatskom saboru koje su optužili za prevaru birača i daljnje rušenje standarda hrvatskih građana.
Oko 2000 sindikalnih aktivista i građana okupilo se na polusatnom prosvjedu na Jelačićevu trgu, odakle su krenuli prema Markovu trgu gdje su čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) predali službenicima u Banskim dvorima i Hrvatskom saboru simbolične “žute kartone” sa sindikalnim upozorenjima i zahtjevima.
“Ako za godinu dana, idućeg 1. svibnja, u Hrvatskoj ne bude bolje, ako Vlada i Sabor ne krenu putem za koji su dobili povjerenje građana, ovdje će se dijeliti “crveni kartoni”, a to znači da će Sabor imati posla oko raspisivanja novih izbora, poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.
Sindikalci su na “žutim kartonima” upozorili na sve teže gospodarsko i socijalno stanje u zemlji u kojoj ubrzano rastu životni troškovi dok minimalna plaća iznosi tek 35,9 posto prosječne plaće, prosječna mirovina je ispod 40 posto prosječne plaće, 68 posto radnika prima plaću nižu od prosječne, a tri čevrtine građana ima problema s pokrivanjem mjesečnih troškova.
Sindikati stoga od vlasti traže “Plan 22” kojim bi se pokrenula proizvodnja i počela otvarati radna mjesta, ali bez izmjena Zakona o radu, kao i povećanje minimalca i osiguranje redovite isplate plaća i uplate doprinosa, jačanje kolektivnih pregovora i vođenje socijalnog dijaloga.
Poručujemo Vladi da krene putem koji je obećala hrvatskim građanima, “Plan 22” im je opomena, a ako bude potrebno sindikati će “zacrveniti” Hrvatsku (podjelom “crvenih kartona”) i prije 1. svibnja 2013. godine, istaknuo je Novosel.Čelnici četiriju središnjica u svojim su govorima okupljenim prosvjednicima uglavnom prozivali Vladu zbog poskupljenja i porasta životnih troškova uslijed povećanja PDV-a na 25 posto, te cijena struje za 20 posto i plina za 22 posto.
Očekivali smo da će Plan 21 (predizborni program Kukuriku koalicije) donijeti nešto bolje, a umjesto toga imamo prosječnu plaću s kojom se ne može preživjeti ni 10 dana i prosječnu mirovinu s kojom se uopće ne može preživjeti, rekao je Novosel koji smatra da je Plan 21 bio prevara građana.
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever poručio je premijeru Zoranu Milanoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću da ih “treba biti stid pred vlastitim narodom” zbog neispunjenih obećanja i daljnjeg rušenja standarda građana.
Sever je prokomentirao i slab odaziv na prosvjedni skup, na kojem se uz 1000 aktivista koje su organizirano doveli sindikati okupilo jedva još toliko građana i ostalih članova sindikata, ustvrdivši kako ljudi više ne vjeruju nikome, čak ni sebi, jer su političke elite uspjele “ubiti vjeru u njima”.
Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević napao je “bankarski lobi” koji “kamatari Hrvatsku novcem koji su opljačkali otimanjem banaka” te se ponovno okomio na Ustavni sud zbog “sramotne odluke” da se ne održi referendum o izmjenama Zakona o radu, iako su sindikati prikupili više od 700.000 potpisa građana.
Predsjednik URSH-a Damir Jakuš poručio je pak Čačiću, koji je rekao da će građani moći platiti skuplju struju ako budu manje pričali na mobitele, da “oni koji ne mogu platiti struju nemaju ni za mobitele”, te optužio Vladu da će s takvom politikom građane ostaviti “bez struje, plina i mobitela”.
Prvosvibanjskom prosvjedu nije se priključila Matica hrvatskih sindikata, čiji su čelnici ocijenili da njihove članove ne zanimaju takve akcije, a ove godine nema niti sindikalnih aktivnosti u Maksimiru, gdje se održava tradicionalna proslava Praznika rada u organizaciji Grada Zagreba, uz besplatni grah i zabavni program.