HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sever: Vlast se uplašila referenduma “67 je previše” pa koristi spinove

AUTOR: N1 Hrvatska

Gost Novog dana bio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Komentirao je najavljeno prikupljanje potpisa za referendum “67 je previše” i Nacionalni program reformi koji je Vlada jučer predstavila. “Politika se redovito hvali da uspijeva, a na drugoj strani građani nažalost ta postignuća ne osjete kako ih bilježi statistika”, komentirao je jučerašnje predstavljanje Nacionalnog programa reformi i postignuća s kojima se Vlada pohvalila. Komentirajući situaciju hrvatskih radnika kaže kako je naš Zakon o radu po fleksibilnosti nažalost pri vrhu u EU. “Sada se u Europi želi regulirati radnikov privatni i poslovni život, a kada je Hrvatska to shvatila prilagođavala je radno vrijeme prema željama poslodavca. Radnik teži za kulturom, odmorom, a kroz naš zakon se potencira da bude što više raspoloživ poslodavcu. Dok Europa ide jednim pravcem mi idemo drugim”, rekao je. Kaže i kako je Europska komisija upozorila da je došlo do porasta nesigurnosti rada, a da u hrvatskom Nacionalnom programu reformi o tome ni riječi.
“Sad trčimo punom parom da dokažemo da imamo suficit u proračunu jer jurimo u eurozonu, a sustav zdravstva duguje dvije milijarde veledrogerijama. Poslodavci su pak dužni 4 milijarde kuna jer nisu uplaćivali zdravstvene doprinose.”, navodi Sever kao primjer toga da se sve hrvatske Vlade trude ugoditi svačijim interesima osim interesima hrvatskih građana.

Za mirovinsku reformu kaže kako je vidljivo da Vlada dizanjem dobi želi napraviti da ljudi odlaze u prijevremenu mirovinu jer ne mogu raditi, “a onda ih država kazni visokom penalizacijom i oni su riješili pitanje. S jedne strane će tjerati ljude da rade do iznemoglosti, a tko ne može, ići će u prijevremenu s penalizacijom”, zaključio je.

Vjeruje da se vlast uplašila njihove referendumske incijative i da bi narod mogao reći što misli o reformi pa sad koriste spinove o skupom referendumu. “To ne priliči jednom ministru, nakon njegove reakcije dobijamo cijeli niz poziva: dajte da konačno potpišemo”, rekao je.

O sniženom PDV-u na hranu, ali i ne toliko sniženoj cijeni hrane kaže kako su najveći dio lanaca i trgovaca spuštali cijene, ali sada podaci sindikata pokazuju da “dolazi do laganog poravnanja i to ne samo zbog Uskrsa.”

“Kada pitamo što se događa trgovci kažu da to ovisi o ulaznoj cijeni.” Nije siguran da je to uvijek tako jer se na svjetskom tržištu tek najavljuju poskupljenja koja ovise i o mogućoj suši, urodu pšenice itd.

“Ovdje se radi o manipulaciji, naročito pred blagdane. Neki su i spustili cijene, ali kada se uprosječi neke su na razini prije smanjenja PDV-a, a neke i veće. Primijetili su to i kada su računali ovogodišnju Uskršnju košaricu.

Na kraju gostovanja u Novom danu komentirao je i činjenicu da je novo ročište oko stečaja 3. maja zakazano u lipnju, nakon europskih izbora.

Politika si slaže poziciju kako joj odgovara jer si to može priuštiti, ali joj se često to i osveti. Narod zaslužuje imati drugačiju vlast, ne zagovaram promjenu s jednih na druge jer se kod nas sve stranke drugačije ponašaju kada su na vlasti, a drugačije kada su oporba”, rekao je i zaključio da građani samo žele vlast koja će slušati što im govore.