HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sever Vlada je teret sa svojih leđa prebacila HEP-u

(GLAS SLAVONIJE) – Od kada je Vlada objavila uredbu prozvanu “tri lipe”, o uvođenju solidarne naknade na račune građana na struju, još nije poznato tko će financirati taj izdatak. Ako je poznato kako je prosječna potrošnja po domaćinstvu približno 3500 kilovatsati električne energije, to bi značilo kako će novi namet godišnje iznositi 105 kuna. Ali, oni koji više struje troše, više bi i plaćali. Potom su reagirali iz Ministarstva gospodarstva u kojemu su rekli kako očekuju da računi građana za struju neće biti veći.
– Očekujemo da struja građanima zbog uvođenja solidarne naknade neće poskupjeti – rekla je Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva. I iz HEP-a dolazi slično obećanje.

– Neovisno o načinu na koji će se provesti naplata solidarne naknade prema uredbi Vlade RH, konačna cijena električne energije za HEP-ove kupce neće se mijenjati – tvrdi HEP.

No Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, tvrdi kako je HEP Vladi još jednom poslužio kao “samoposlužna blagajna, ali ovaj put za financiranje predizborne kampanje”. Vlada, naime, kažu velikodušno skida teret s građana, a prebacuje ga na leđa HEP-a.

– Zašto tu osjetljivost Vlada nije pokazala u svibnju 2012., kada je HEP-u „dopustila“ poskupljenje struje za izdašnih 20 posto – ističe Sever.

Očekuje se da bi se naplatom solidarne naknade godišnje moglo prikupiti od 160 do 170 milijuna kuna, a potencijalni korisnici su 125 tisuća ugroženih građana. D.Kuštro