HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sever: Trebali smo sudjelovati u radnoj skupini novog zakona o referendumu

Izvor: N1

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u komentirao je navode Jutarnjeg lista da je novi zakon o referendumima završen, izjavivši kako sindikati nisu sudjelovali u radnoj skupini za izradu novog zakona o referendumu, a trebali su. Prema saznanjima Jutarnjeg lista Ministarstvo uprave već je završilo novi zakon o referendumu kojim su nanovo određeni obrasci po kojima bi se prikupljali potpisi, odredili rokovi te bi se definiralo mjesto gdje se potpisi mogu prikupljati i u kojem se roku moraju predati. No novi zakon, navodno, već dva mjeseca “stoji u ladici”.
Krešimir Sever i predstavnici sindikalne inicijative prikupljali su potpise za inicijativu “67 je previše”, pri čemu su prikupili i Hrvatskom saboru predali gotovo 750 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

“Mi smo iz medija doznali da postoji radna skupina koja se priprema za izmjene ovog sustava referenduma i samog zakona, tražili smo da sindikalci imaju predstavnika, dobili smo potvrdu, međutim predstavnica nikada nije bila pozvana na rad radne skupine”, kazao je Sever.

Sever kao najveće probleme referenduma vidi zakonske odredbe o vremenu i mjestu prikupljanja potpisa te broj potpisa koji određuje pak broj biračkog tijela po posljednjim popisima. Naglasio je kako su u prikupljanje potpisa krenuli radi bahatosti i jednostranosti vlasti te zbog odbijanja komunikacije oko zakona i propisa.

“Mi bismo oko toga trebali debelo sjesti i razgovarati, u čemu sudjelovali nismo. Ono što bi trebalo proizaći jest na koji način će same političke vlasti gledati i modelirati takav model referenduma, nismo mi vlasti doživljavali kao protivnike, uvijek smo se odazivali na sve komunikacijske kanale, a često smo i sami tražili da nas se pozove”, kazao je Sever.

Sever također vjeruje kako građani Hrvatske nisu navikli da ih se nešto pita osim na izborima: “I to je suština koju treba promijeniti u glavama politike, da su tu radi građana, a ne obrnuto. Da bi se za sve značajne događaje, zakone i propise trebalo pitati građane, a zakonom regulirati samo referendumsko pitanje”.

Sever je naglasio kako institucije moraju ranije prozvati referendumske inicijative oko nezakonitosti referendumskog pitanja, kako se ne bi uzaludno krenulo u prikupljane potpisa i bacio novac, tu treba jasno odrediti i ovlasti Ustavnog suda.