HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sever: Što je s radnicima? Aladrović: Nalazimo se u novom normalnom

Autor: Otvoreno/B.A./HRT – Činjenica je da se nalazimo u novom normalnom i da kao gospodarstvo na to moramo odreagirati, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u večerašnjem Otvorenom na temu o položaju radnika u Hrvatskoj, dok je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio da sindikalna strana neće dopustiti daljnje obespravljivanje radnika. U emisiji se govorilo prvenstveno o izmjenama Zakonu o radu, kojima Vlada želi osuvremeniti i omogućiti veću konkurentnost gospodarstvu. Poslodavci traže bolju organizaciju rada na daljinu i veću fleksibilnost ugovora o radu na neodređeno, dok sindikati poručuju da se ne smije olakšati otpuštanje zaposlenika i ističu svoje zahtjeve za bolju zaštitu prava radnika. Traže i proširenje djelatnosti kojima država daje financijsku potporu za očuvanje radnih mjesta ugroženih pandemijom.
Sever je rekao da je svaka fleksibilizacija bila korak nagore i da su radnici uvijek izvlačili deblji kraj.

– Na dnu smo. Činjenica je da su svi puno brže napredovali, mi tvrdoglavo držimo nešto što su već svi napustili, rekao je Sever.

Aladrović je rekaoda smo na europskom vrhu po broju ugovora na određeno vrijeme.

– S obzirom na to da su ugovori na određeno i neodređeno vrijeme zapravo nekakav sustav spojenih posuda, moramo postići određene fleksibilnosti u samom formiranju ugovora na neodređeno kako bismo ostavili određenu poziciju poslodavcima da bolje mogu planirati svoje poslovne aktivnosti, rekao je Aladrović.

Dodao je da se moramo pomiriti s tim da se nalazimo u novom normalnom i da ulazimo u novi ekonomski ciklus za koji više ne možemo tražiti opravdanje u slučaju neuspjeha.

– Konkurentnije gospodarstvo, što je s radnicima? Cijelo vrijeme se govori o tom konkurentnijem gospodarstvu, radnici uvijek ispadaju kolateralne žrtve, reagirao je Sever na Aladrovićeve izjave.

– Konkurentnije gospodarstvo definitivno ne ugrožava radnička prava, uzvratio je Aladrović.

– Ne ugrožava u Njemačkoj, Austriji, ne ugrožava u Francuskoj, ali ugrožava u Hrvatskoj, rekao je Sever.

– Mi govorimo o balansu između radničkih prava, između fleksibilnosti koja je potrebna poslodavcima da formiraju svoje poslovne cikluse, da lakše formiraju svoje poslovanje, na kraju krajeva, da na tom europskom ili domaćem tržištu mogu kreirati dodanu vrijednost, rekao je Aladrović.

Također je poručio da je činjenica da se nalazimo u novom normalnom i da kao gospodarstvo na to moramo odreagirati.

Benčić: Već smo imali nekoliko valova fleksibilizacije

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca poželio je da dobijemo europsko radno zakonodavstvo.

– ‘Ajmo uvesti samo to što imaju Slovaci, Česi, što ima Slovenija, rekao je Zorić, dodavši da oni ubrzano idu naprijed, a mi zaostajemo.

Sandra Benčić iz Možemo! poručila je da smo imali već nekoliko valova fleksibilizacije i smanjivanja radničkih prava kroz izmjene ZOR-a, a najveći val bio je 2014. godine kad je, kako je rekla, SDP-ova vlada poklonila poslodavcima ono što su dugo tražili.

– Govorimo o tome da smo val fleksibilizacije već imali i ‘ajmo sad okrenuti pilu naopako. Što smo dobili fleksibilizacijom? Dobili smo nesigurno tržište rada, nezaštićene radnike, dobili smo to da smo među četiri zemlje s najnižom minimalnom plaćom u EU i zemlja s najvećim udjelom radnika koji rade za plaću koja je na dnu ljestvice Europske unije, rekla je Benčić, dodavši da naše gospodarstvo time nije postalo konkurentnije, otpornije, snažnije ni dinamičnije.

Burilović: Neradnici u manjini

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, rekao je da podržava izmjene ZOR-a jer je stari zakon čisti atavizam.

– Nekada interesi radnika i interesi poslodavca nisu istovjetni interesima tvrtke. Čak imamo i tog, rekao je Burilović.

Sever je reagirao rekavši da je zanimljiva teza da su radnici krivi za propast tvrtke.

– Dovoljno je da ne rade kako treba, odgovorio je Burilović, dodavši kako smatra da su neradnici u manjini.

– Ima loših poslodavaca i imate loših radnika, rekao je.

Sever: Svi pobjegoše

Sever je rekao da je Hrvatska postala zemlja nepoželjna za život mladim ljudima te da je prema svim statistikama u samom dnu po brzini zapošljavanja mladih visokoobrazovanih.

– Svi pobjegoše koji mogu van! Očito je da taj zakon treba defleksibilizirati, rekao je.

Benčić je rekla da se u prošloj krizi išlo na fleksibilizaciju rada i pala nam je potrošnja, nakon čega smo ušli u začarani ciklus koji je trajao osam godina.

– Upravo sada treba ulagati ne samo u radna mjesta i zaštitu tvrtki, nego i u radnike i radnička primanja, poručila je Benčić.

Zorić je rekao da su poslodavci hvale vrijedan sloj u društvu te da cijena rada nije pala. Dodao je da je u jučerašnjem Otvorenom bila genijalna skupina mladih IT-jevacakoje je propušteno pitati kako oni gledaju na fleksibilizaciju, na sindikate u svojim radnim tvrtkama, otpuštanja…

– Kako mi radimo u ovom starom sektoru? Sve radimo rigidno, prema regulama koje nas koče, rekao je Zorić.
“Govorimo o novom normalnom”

Pri kraju emisije ponovno je “zaiskrilo” između Severa i Aladrovića.

– Nikad se zakoni ne mijenjaju u krizama da se prilagođuju krizama, rekao je Sever.

– Mi govorimo, gospodine Sever, o novom normalnom, odgovorio mu je Aladrović.

Porječkali su se i Zorić i Benčić. Zorić je, naime, Benčić pitao je li ikad bila radnica, na što je ona odgovorila da je bila i radnica i poslodavka, bila je suvlasnica tvrtke.

– Očito vam nije išlo ni jedno ni drugo, ni radništvo ni poslodavstvo, rekao je Zorić, na što je Benčić uzvratila da je s kolegicama izgradila danas jednu od najvećih konzultantskih tvrtki u Hrvatskoj.