HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sever o oprostu duga: Izborna je godina, mjera je došla prekasno

POMOĆ NAJUGROŽENIJIMA

(Narod.hr) – Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je za Narod.hr kako je mjera otpisa dugova apsolutno prekasno došla: “Uvijek je dobro da se ljudima pomogne bilo kako, međutim činjenica je da se vrlo dobro vidjelo već prije nekoliko godina u kojem pravcu sve ide. Činjenica je da se još u prosincu 2011. godine pokazala jedna izrazito visoka razina duga i velika brojka građana”. “Međutim, u ove tri godine je porastao i značajno dug te je sad praktički prešao 30 milijardi, i građani su trenutno dužni više nego li su dužne tvrtke, kad govorimo o onim građanima koji su blokirani i koji su po ovrhama. Jednako tako je i ta brojka od kraja prosinca 2011. pa do studenog 2014. godine, porasla s 211 000 na nešto više od 320 000″, rekao je istaknuvši: “Jasno je u kojem pravcu se u međuvremenu praktički guralo Hrvatsku kroz ove tri godine vlasti . Također, jasno je da je bilo i previše prostora da se vlast u to uključi i ranije, no očito da je riječ o predizbornoj godini te se i tu kalkulira s puno toga”.
“Prvo i osnovno, ovom će mjerom biti obuhvaćeni samo građani ispod određenog cenzusa duga, što znači da će po nekim proračunima, ovom mjerom u oprostu dugova biti uključeno negdje oko 60 000 građana od ovih 320 000, a broja je u međuvremenu zasigurno porasla jer još uvijek nemamo službeni podatak za kraj prosinca 2014. godine”, pojasnio je Sever te dodao: “Jasno je da će 260 000 građana ostati izvan toga kruga”.

Naglasio je kako je povrh toga nepravedno jer jedan dio građana koji nema dovoljno sredstava koji bi podmirivao svoje obveze te kako je među 260 000 preostalih građana je najveći broj onih koji u situaciju nemogućnosti plaćanja nisu došli svojom krivnjom te bi im se barem nešto olakšalo kad bi se snizila razina duga, no to se neće dogoditi.

“Osim toga, ovo je jednokratna mjera, nejasno je i zbog čega se ta mjera provodi na način da će u prvom dijelu, dakle sada od 2. veljače pa do kraja ožujka, biti obuhvaćeni tom mjerom oni građani koji su ovisni o nekoj vrsti socijalne pomoći, a da će se praktički tek od travnja mjeseca pa do lipnja moći obuhvatiti i ovaj ostatatk građana”, ustvrdio je rekavši: “To je samo po sebi takvo neprihvatljivo i to se još unutar sustava dijeli na dvije kategorije. Obzirom da je to jednokratna mjera te da će se razvući u polovicu godine te da si Vlada tu nekako kupuje vrijeme, a i odoborovoljavanje onima kojima su oprostili dug tako da budu što u boljoj volji upravo kako se budu približavali izbori. Obzirom na sve okolnosti jasno je da to neće značajno pripomoći građanima jer veliki dio onih koji su utonuli u dugove i kojima će upravo ovom mjerom oprosta dugova biti oprošten dio dugova, to im neće poboljšati stanje, niti će se promijeniti razlozi zbog kojih su u dugovima te će nakon nekog vremena ponovno vratiti se u sustav dugovanja, nanovo ući u sustav blokada i ovrha.

“Treba razmišljati i o tome da je sustav postavljen na dragovoljnoj osnovi i da ako neka od lokalnih zajednica to ne potpiše – nikom ništa”, rekao je dodavši kako postoji cijeli niz manjkavosti i niz mogućih manipulacija.

“Na kraju postoji velika razina vjerojatnosti da će se upravo zbog jednokratnosti mjere, prvo zato što obuhvaća samo dio građana, da će se veliki dio građana koji će tom mjerom biti obuhvaćeni ponovno vratiti u isti sustav blokada i ovrha”, zaključio je Sever.