HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sever: Najgore prođu proizvođač i kupac, a ostali se uvijek dobro naberu

Izvor: HRT – O cijenama, plaćama i drugim aktualnim gospodarskim temama u Dnevniku HTV-a Branko Nađvinski razgovarao je s predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimirom Severom. Tri lanca dostavljaju cijene određenih proizvoda, ostali se lanci uporno oglušuju na Vladine pozive da to učine.

– Doista je nerazumno to njihovo bahaćenje i pokazivanje mišića ondje gdje nije potrebno. Vlada je zapravo to mogla napraviti već odavno. Nakon što nisu htjeli, trebalo je odmah krenuti popisivati cijene sa svojim popisivačima, baš kao što rade u susjednoj Sloveniji, rekao je Sever.

Dodaje da je to trebalo početi raditi već početkom prošle godine.

– To su strani lanci koji tako žele očito pokazati nekakvu svoju snagu utjecaja i da im nitko ništa ne može, ali mogu kupci jer mogu birati gdje će kupovati, dodao je Sever.

Trgovci, kaže, jedni drugima dobro gledaju u cijene, dosta prepisuju jedni od drugih.

– Činjenica je da svaki vodi neku svoju politiku. Međutim,isto tako je jasno da, primjerice, u Francuskoj, da su trgovački lanci na apel Vlade odlučili sami spustiti cijene nekih strateških artikala, ovisno od lanca do lanca, objasnio je.

Na pitanje zašto Vlada odbija kažnjavati one koji neopravdano dižu cijene, odgovara:

– Nismo dobili jasan odgovor pri tome. Ako već netko potporu dobiva iz javne blagajne, onda bi doista Vlada koja daje tu potporu mogla tu potporu i uvjetovati. Nismo dobili jasan odgovor zašto se to ne događa, a trebalo bi se događati, jer ta odgovornost treba postojati. No ne samo prema njima, jednako tako trgovci prema dobavljačima i tako na kraju krajeva prema proizvođačima, kazao je.

Ističe da na kraju uvijek najgore prođu proizvođač i kupac, a da se ostali uvijek dobro naberu.

Cijene povrća

Komentirao je cijene povrća te se dotaknuo hoće li doći do promjena cijena.

– Bojim se da mu cijena neće znatno padati ni poslije. Podaci o inflaciji govore nešto sasvim drugo. Dakle, istovremeno dok zadnji podatak o inflaciji kaže da smo imali inflaciju od 12 posto, cijene hrane su rasle za 17,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je Sever.

Kaže da se proizvođači muče s troškovima: od goriva, gnojiva do svega drugoga.

– Onda se između toga pojave prekupci, nakupci, prerađivači i na kraju dođe do trgovaca. Svatko se tu nečega nabere. Ali istovremeno doista najlošije prođe proizvođač i mi kao krajnji kupci. Barem da se to onda poslije na plaćama svih onih koji su u ovom lancu između, istaknuo je Sever.

Cijene energenata na tržištu padaju već neko vrijeme, a na pitanje hoće li se to dogoditi s hranom, odgovara da se to tako uskoro baš i neće dogoditi.

– Iskustvo nam govori da i ranije kada god su rasle cijene goriva i cijene transporta uvijek su svi onda opravdavali to da dižu cijene zato što dižu cijene goriva. Međutim, kada su te iste cijene padale i to drastično, kao što padaju sada, tada su opravdavali da im nije tako visok udio transporta u njihovim ukupnim cijenama i troškovima, pa zbog toga nemaju razlog spuštati, objasnio je Sever.