HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Savjeti MMF-a za Hrvatsku: Režite plaće, mirovine, troškove zdravstva i privatizirajte sve što možete!

Index.hr – HRVATSKA je u sve većim problemima, zaključak je misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon posjeta Zagrebu. Rješenje koje MMF nudi za boljke hrvatskog gospodarstva očekivano je u skladu s njihovom raširenom doktrinom: rezovi i još rezova. Misija MMF-a tako poziva na provođenje fiskalne konsolidacije i uvođenje strukturnih reformi. U prijevodu na nešto kolokvijalniji jezik, MMF od hrvatske vlade traži rezanje troškova za mirovine i zdravstvo, te izmjene Zakona o radu koje će poslodavcima dati odriješene ruke, odnosno olakšati otpuštanje (ali prema tumačenju MMF-a i zapošljavanje) radnika.
Rezovi i samo rezovi
“Hrvatske vlasti trebale bi hitno provesti uvelike zakašnjele reforme mirovinskog sustava i Zakona o radu te smanjiti prepreke za ulaganja”, stoji u zaključnoj izjavi MMF-ove misije objavljenoj na stranicama Hrvatske narodne banke (HNB).
Reformu mirovinskog sustava, poručuje MMF, treba provesti što prije, zato što strukturnim reformama treba neko vrijeme da počnu davati rezultate. “Važno je da te reforme stupe na snagu već u drugoj polovici 2013. kako bi što prije ostvarile koristan učinak”, tvrdi MMF.
MMF se tako zalaže za veće kazne za prijevremeno umirovljenje, povećavanje dobne granice za mirovinu na 67 godina za muškarce i žene, rezove u sustavu povlaštenih mirovina i kontrolu nad “očigledno zloupotrebljavanim sustavom invalidskih mirovina”.
Previše trošite, udarite po radnicima
“Planirane izmjene Zakona o radu primjereno su usmjerene na poboljšanje funkcioniranja tržišta rada, ali mogle bi biti ambicioznije u pogledu smanjenja troškova zapošljavanja i otpuštanja, uključujući otpuštanje zbog slabog radnog učinka, i omogućavanja poduzećima da se isključe iz primjene opterećujućih sektorskih kolektivnih ugovora”, stav je MMF-a.
Misija MMF-a upozorava da Hrvatska mora proračunskim rezovima smanjiti deficit u interesu fiskalne konsolidacije. Trenutna putanja javnog duga nije održiva, vjeruje MMF. Tvrde da je smanjenje potrošnje nužno kako bi se povratilo povjerenje stranih ulagača, koje je poljuljano nedavnim padom kreditnog rejtinga na razinu “smeća”.
Proračunski deficit Hrvatske u 2013. godini, procjenjuje MMF, dosegnut će 4,25 posto BDP-a, dok će javni dug do kraja 2014. premašiti 60 posto BDP-a. Zbog toga MMF poziva na rezove povlastica javnog sektora. Pozdravili su najavu smanjenja plaća u javnom sektoru za tri posto, ali ističu da to neće biti dovoljno ako se ne smanje i izdaci za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.
“Nema rasta bez privatizacije”
Rezovi su nužni, uvjerava MMF hrvatske vlastodršce, kako bi se stvorila povoljnija investicijska klima. Stav je MMF-a da samo privatni ulagači mogu garantirati oporavak hrvatskog gospodarstva. Zbog toga MMF podržava u javnosti često osporavani Zakon o strateškim investicijama, koji će formalno omogućiti Vladi RH rasprodaju javnih dobara.
To je upravo ono što MMF priželjkuje. Štoviše, čak ni taj zakon im nije dovoljno liberalan: “Nedavno doneseni Zakon o strateškim investicijama olakšat će provedbu velikih investicijskih projekata. Međutim, treba učiniti više da bi se smanjile prepreke za ulaganja na lokalnoj razini za sve projekte i ubrzao privatizacijski proces. Bez napretka u tim područjima ne može se potaknuti održiv rast niti se mogu iskoristiti sve prednosti pristupanja EU”.