POST INFO 893 – Sastanak s Upravom – postignut značajan pomak prema povećanju plaća

Kao što smo u prošlom broju Post infa najavili, izvještavamo vas da su predstavnici Hrvatskog sindikata pošte u ponedjeljak, 16. rujna 2024. održali sastanak s predsjednikom i članovima Uprave Hrvatske pošte.

Nakon iscrpnih višesatnih razgovora, čija je glavna tema bila postizanje dogovora koji treba dovesti do poboljšanja materijalnih prava radnika Hrvatske pošte, možemo zaključiti da smo postigli značajan pomak u cilju postizanja konačnog dogovora.

Zajednički je zaključak da su plaće radnika male i da se na povećanju istih mora žurno poraditi, pa je tako novi sastanak zakazan za početak slijedećeg mjeseca kad ćemo imati dostupne rezultate poslovanja u razdoblju od siječnja do rujna 2024. godine.

S naše strane očekujemo i nadamo se da će se početkom listopada stvoriti uvjeti za postizanje konačnog dogovora koji će biti na korist radnika kao i za buduće uspješno poslovanje Hrvatske pošte u cjelini.

OSIGURANJE RADNIKA – NESRETNI SLUČAJ (NEZGODA)

Temeljem članka 58. Kolektivnog ugovora za radnike Hrvatske pošte (HP Glasnik 8/24), radnici HP-Hrvatske pošte d.d. osigurani su od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) u slučaju ostvarenja rizika trajnog invaliditeta uslijed nezgode, za slučaj smrti (zbog nezgode, bolesti ili prometne nezgode), za dnevnu naknadu zbog boravaka u bolnici poradi liječenja od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) za vrijeme obavljanja rada, kao i u slobodno vrijeme tijekom 24 sata.

Ugovoreni minimalni iznosi osiguranja su:
– smrt zbog bolesti: 2.654,46 eura
– smrt zbog nezgode: 5.308,91 eura
– trajni invaliditet zbog nezgode: 10.617,82 eura
– za liječenje u bolnici od posljedica nezgode na iznos od 5,31eura po danu

U slučaju nastanka štetnog događaja radnici HP-a (odnosno zakonski nasljednici u slučaju nastupa smrtnog slučaja) u propisanom postupku, sami prikupljaju dokumentaciju, popunjavaju obrazac „Prijava nesretnog slučaja“, tj. obrazac „Prijava smrtnog slučaja zbog bolesti“ i „Prijava smrti zbog nesretnog slučaja“ i šalju ju osiguratelju u najbližu poslovnicu.
Štetu je moguće prijaviti u razdoblju od tri (3) godine od nastanka štetnog događaja, a najkasnije u razdoblju od tri (3) godine računajući od prvog dana nakon proteka kalendarske godine u kojoj je nastala šteta.

Kako bi se radnicima pojednostavnilo i olakšalo snalaženje u slučaju nastanka štetnih događaja pokrivenih policama osiguranja, na intranet stranicama Hrvatske pošte (https://intranet.posta.int/hr/osiguranje-radnika) objavljene su upute o postupanju nakon štetnog događaja.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama možete se obratiti vašem neposrednom rukovoditelju ili sindikalnom povjereniku Hrvatskog sindikata pošte na vašem području.

SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA HSP-a – PRIJAVE ZATVORENE

Zatvorene su prijave za naše jubilarne 10. sportske susrete! Popunjena su sva mjesta i bit će to kao i uvijek, prilika za vesele i ugodne susrete poštanskih radnika, naših članova iz svih krajeva lijepe naše. Podsjećamo da će se susreti kao i lani, održati u Zaton Holiday Resortu, Dražnikova 76 t, Zaton, od 10. do 13. listopada 2024. godine. Natjecanje je organizirano u nekoliko uobičajenih sportskih disciplina, a budući da su se prijaviti mogli i oni koji se neće natjecati, neće nedostajati niti dobrih i glasnih navijača. Cijena “all inclusive” aranžmana je 135 eura po osobi, plativo u 5 mjesečnih rata. Dospijeće prve rate je na isplati plaće za listopad (isplata u studenom 2024.). Hvala svima na odazivu. Veselimo se zajedničkom susretu, vidimo se u Zatonu!

CIJENE U KOLOVOZU 2024. VIŠE ZA 1,8 POSTO NA GODIŠNJOJ RAZINI

Prema Državnom zavodu za statistiku cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu 2024. u odnosu na kolovoz 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 1,8 posto, dok su u odnosu na srpanj 2024. (na mjesečnoj razini) u prosjeku ostale na istoj razini.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Restorani i hoteli, za 9,6 posto, slijede Obrazovanje, Zdravlje, Rekreacija i kultura, Razna dobra i usluge, Alkoholna pića i duhan. Hrana i bezalkoholna pića porasla su za 2,2 posto. Porast cijena na godišnjoj razini ublažio je pad cijena u skupinama Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te Prijevoz.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Rekreacija i kultura, za 1,7 posto, Hrana i bezalkoholna pića te Restorani i hoteli, po svakoj skupini za 0,8 posto. Slijede Razna dobra i usluge, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, te Zdravlje. Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama Odjeća i obuća, Prijevoz, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te Komunikacija. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu 2024. u odnosu na kolovoz 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,0 posto. U odnosu na srpanj 2024. (na mjesečnoj razini), u prosjeku su više za 0,1 posto.

Navedeni podaci dovoljno govore o porastu troškova života u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, stoga i oni idu u prilog zahtjevu HSP-a o hitnom i neodgodivom povećanju plaća u Hrvatskoj pošti. Brojke ne lažu, stoga valja na vrijeme reagirati te spriječiti daljnje osiromašivanje radnika, koji zaslužuju i imaju pravo na dostojanstvene plaće i isto tako dostojanstven život.