HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sankcije za one koji ne spašavaju radna mjesta

(HRT) – Nelikvidnost u Hrvatskoj i dalje raste. Oko 72.000 tvrtki duguje 43 milijarde kuna. U bitku za plaćanje računa Vlada kreće s novim Zakonom o financijskom poslovanju. Tvrtke će račune morati platiti u roku od najviše 60 dana, što uključuje i državne te javne naručitelje.
Ako se to ne dogodi, tvrtke mogu pokrenuti nagodbu, koja može trajati najdulje 120 dana. Ako nagodba ne uspije,otvara sestečaj, ali više nema stečaja s preustrojem,nego će postupak završiti likvidacijom poslovnog subjekta. Upravama i vlasnicima tvrtki koje ignoriraju dugove slijede milijunske novčane kazne.
“Pokušajte shvatiti, nikakva odgovornost zato što je netko upao u probleme, ali ako ne poduzima zakonite mjere da spašava tvrtku, spašava radna mjesta, spašava imovinu, e to je ono što mi smatramo da se treba sankcionirati”, izjavio je ministar financija Slavko Linić.
Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji bi u roku šest mjeseci trebao riješiti problem nelikvidnosti i insolventnosti velikog broja hrvatskih poduzeća, stupit će na snagu u listopadu, nadaju se tvorci toga zakona, ministar Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić.