HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sadašnji GSV završio s radom, čeka se novi sastav

(HRT) – Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) završilo je današnjom sjednicom rad u dosadašnjem sastavu, jer se po novom Zakonu o reprezentativnosti u iduća dva mjeseca treba dovršiti utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih središnjica i udruga poslodavaca te potom formirati novi GSV. Predstavnik sindikata i predsjednik GSV-a Krešimir Sever izrazio je nakon sjednice nadu da će novi sastav GSV-a kvalitetnije voditi socijalni dijalog nego što je to bilo u proteklih godinu dana, kada su mnogi zakoni prolazili mimo socijalnih partnera.
Socijalni dijalog vodi se izravnom komunikacijom, a ne putem Facebook i web stranica Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade, kritizirao je Sever odnos Vlade i ministra Miranda Mrsića prema socijalnom partnerstvu, s čime se složio i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Kuštrak.
Mrsić je rekao da je zbog lošeg stanja u zemlji dio zakona morao biti prihvaćen po hitnoj proceduri, zbog čega su zaobišli socijalne partnere, no sada to više nije potrebno. Kako u idućih 60 dana, dok se ne formira novi GSV, ne bi došlo do vakuuma u socijalnom dijalogu, predložit ćemo sporazum o suradnji sa sindikatima i poslodavcima, najavio je Mrsić.
Utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih središnjica još nije završeno, a neslužbeno se očekuje da bi u novom GSV-u umjesto pet bile tri središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata.
Predstavnici Vlade i sindikata govorili su i o izmjenama Zakona o radu (ZOR), koje će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi, koja bi trebala završiti do kraja veljače, uskladit će se ZOR sa smjernicama EU-a te utvrditi izmjene o kojima je moguće postići suglasnost socijalnih partnera. U drugoj fazi raspravljat će se o svim pitanjima o kojima se ne može postići dogovor, a među njima je i problem rada na određeno vrijeme, o čemu se dosta spekuliralo u posljednje vrijeme.
Za sindikate nije prihvatljivo rješenje po kojem bi poslodavac mogao s radnikom sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme na razdoblje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Na sjednici se raspravljalo i o prijedlogu zakona o rudarstvu te je ocijenjeno dobrim što taj zakon ne ide u hitnu proceduru, već u dva čitanja u Sabor