HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Sabor poslao na ocjenu ustavnosti referendumska pitanja o “monetizaciji” i “outsourcingu”

U Saboru smatraju da bi posljedica nakon referenduma bila zabrana i drugih djelatnosti, a obuhvaćala bi i državne i županijske ceste

(INDEX.HR) – VEĆINA u Hrvatskom saboru odlučila je od Ustavnog suda zatražiti da ocijeni ustavnost referendumskih pitanja o zabrani koncesioniranja izgrađenih javnih cesta i izdvajanja pratećih djelatnosti iz javnih i državnih službi. U obrazloženju zahtjeva za ocjenom ustavnosti pitanja o “monetizaciji” stoji da bi predloženo referendumsko pitanje dovelo do apsolutne zabrane koncesioniranja na autocestama, ali i na državnim i županijskim cestama, te da bi se zabranilo koncesioniranje oglašavanja uz javne ceste, uslužnih djelatnosti poput ugostiteljstva, trgovine, benzinskih crpki i sl., kao i usluga poput nepropisno parkiranih vozila s javne ceste. U odluci se tvrdi da bi predloženi referendum u pitanje doveo obveze koje je Hrvatska preuzela kao članica EU, te da bi rezultat mogla biti uskrata novca iz fondova EU za projekte izgradnje i unaprjeđenja cestovne infrastrukture, poput Pelješkog mosta. I u zahtjevu za ocjenu ustavnosti referenduma o “outsourcingu” navodi se da predloženo referendumsko pitanje ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Ugovorom EU. Tumači se kako europsko pravo predviđa socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo, ali i jasno govori članicama EU kada mogu ograničiti tržišno natjecanje, što, ocjenjuje se, u toj referendumskoj inicijativi nije slučaj.
Ustavni sud za ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja ima rok od 30 dana, no prihvati li sugestiju Sabora da prije konačne odluke o “monetizaciji” konzultira Sud EU, ta bi se procedura mogla oduljiti i na više od godinu dana.

I dok sindikati tjednima u javnosti upozoravaju da je nova sistematizacija radnih mjesta u Hrvatskim šumama besmislena, Uprava niti sama ne zna ima li viška ili manjka ljudi pa se odlučila angažirati agenciju.

Radnici koje unajmljuju predstavljaju povećanje od 17 posto u broju radne snage, a bit će raspoređeni u 15 poslovnica Hrvatskih šuma diljem zemlje, od čega će najveći broj njih otići u Bjelovar (314 radnika) te Novu Gradišku (njih 196).

Kako je vidljivo iz natječajne dokumentacije objavljene na Narodnim novinama, leasing radnika ne odnosi se isključivo na šumarske poslove, nego je tvrtka u najam odlučila uzeti i nešto radnika na pomoćnim djelatnostima.

Manje izdvajanje

Recimo, Hrvatske šume tako imaju strahovitu potrebu za kuharima, unajmit će i radnike za čišćenje prostorija, ali dio natječaja odnosi se i na konobarske poslove, iako nije jasno kako se oni uklapaju u poslove gospodarenja šumskim površinama.

Recimo, u vinkovačkoj ispostavi neophodna su dva kuhara koja će zapošljavanjem kroz agenciju biti plaćeni 3986kunabruto, ali i deset spremačica za koje će se izdvajati 3555 kuna brutonovca.

Nešto bolje bit će plaćena četiri konobara koji će raditi u Karlovcu – njihova će plaća iznositi 4202kunebruto, točno 216 kuna više nego što će biti plaćen unajmljeni radnik na pomoćnim poslovima u šumarstvu i lovstvu.

Nažalost, natječajem nije predviđeno da se na leasing uzme i glasnogovornik tvrtke, iako bi Uprava možda i o tome trebala razmisliti s obzirom da nam se u Uredu za odnose s javnošću nitko nije javljao na telefon niti su odgovorili na službeni upit kojeg smo im uputili prije tri dana.

Izgledno je da se tvrtka na leasing odlučila jer im je tojeftinijeod zapošljavanja.

Prema nekim izračunima, satnica radnika stalno zaposlenog u Hrvatskim šumama iznosi 39,8 kuna dok je za radnika na leasing potrebno izdvojiti 32 kune posatu.

To ne znači da će unajmljeni radnik u konačnici dobiti manju plaću: prema Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju, unajmljeni radnik mora dobiti jednaku plaću kao i stalno zaposleni djelatnik na istom radnom mjestu, ali će sve ostale materijalne troškove – kao što su to bolovanja, godišnji odmor, blagdani i drugo, snositi agencija, a ne tvrtka u koju radnik dolazi u najam.

Hrvatske šume, prema financijskom izvješću iz 2012. godine (to je posljednje izvješće dostupno na njihovim stranicama) za neto plaće izdvajale su 610 milijuna kuna, dok su se ukupni troškovi osoblja penjali na 990 milijuna.

SINDIKAT: ‘Šumama’ nedostaje radnika

Predsjednik sindikata šumarstva Željko Kalauz za najam radnika doznao je od novinara Jutarnjeg te nam je rekao da taj natječaj drži krajnje neobičnim.

– Zaista je čudno da se u javnosti barata informacijama o višku radnika, a onda tvrtka radnike uzima na leasing. Pa mi smo lani samo za otpremnine isplatili više od 60 milijuna kuna! Istina je da Hrvatskim šumama zapravo nedostaje zaposlenika u stalnom radnom odnosu i da nam je trenutna brojka premala – rekao je Kalauz.