HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Rušenje demokratskih radničkih prava: Globalni indeks prava ITUC-a

Foto: ITUC

Indeks globalnih prava Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) za 2024. godinu teško je čitati – jasan i žuran poziv na buđenje jer se ruše demokratske vrijednosti i temeljna prava oko kojih se većina zemalja složila na međunarodnoj razini.

Glavni tajnik ITUC-a Luc Triangle rekao je: “Već 11 godina Indeks prati brzi pad radničkih prava u svim regijama svijeta. Radnici su srce demokracije, a njihovo pravo da ih se čuje ključno je za zdravlje i održivost demokratskih sustava. Kada se krše njihova prava, napada se i sama demokracija. Demokracija, sindikati i prava radnika idu zajedno; jednostavno ne može jedno bez drugog.”

ITUC-ov Globalni Index prava sveobuhvatan je pregled radničkih prava utemeljenih u zakonima koji rangira 151 zemlju u odnosu na popis od 97 pokazatelja izvedenih iz konvencija Međunarodne organizacije rada i sudske prakse, i kao takav jedina je baza podataka te vrste. Zemlje ocjenjuje na ljestvici od 1 do 5+ na temelju stupnja poštivanja prava radnika. Prekršaji se bilježe svake godine od travnja do ožujka.

10 najgorih zemalja za radnike su: Bangladeš, Bjelorusija, Ekvador, Egipat, Esvatini, Gvatemala, Mianmar, Filipini, Tunis i Turska.

• Dvadeset dvoje sindikalista ubijeno je u šest zemalja: Bangladešu, Kolumbiji, Gvatemali, Hondurasu, Filipinima i Republici Koreji.

• U 12 zemalja uvjeti su zbog raspada vladavine prava toliko loši da su ocijenjene ocjenom 5+.

• Samo za dvije zemlje ocjena je poboljšana u 2024.: Rumunjska se pomaknula s 4 na 3, a Brazil sada ima ocjenu 4, poboljšanje u odnosu na 5 prošle godine.

• Lošiju ocjenu ima trinaest zemalja: Kostarika, Finska, Izrael, Kirgistan, Madagaskar, Meksiko, Nigerija, Katar, Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Sudan, Švicarska i Venezuela

• 87% zemalja prekršilo je pravo na štrajk

.• 79% zemalja prekršilo je pravo na kolektivno pregovaranje.

• 75% zemalja isključilo je radnike iz prava na osnivanje ili učlanjenje u sindikat.

• 74% zemalja spriječilo je registraciju sindikata.

• U 65% zemalja radnici nisu imali ili su imali ograničen pristup pravdi.

• 43% zemalja ograničilo je slobodu govora i okupljanja.

• Radnici su uhićeni i pritvoreni u 74 zemlje.

• Radnici su doživjeli nasilje u 44 zemlje.

• Europa ima prosječnu ocjenu od 2,73, što je pad s 2,56 u 2023., nastavljajući brzo pogoršanje u odnosu na 1,84 u 2014. godini – najveći pad zabilježen u bilo kojoj regiji u svijetu u posljednjih 10 godina.

• Najlošija regija na svijetu za zaposlene je Bliski istok i Sjeverna Afrika, s prosječnom ocjenom 4,74, lošijom od 4,53 koju je dobila 2023. i 4,25 koju je imala 2014. Prava na kolektivno pregovaranje, na učlanjenje u sindikat i registraciju sindikata prekršile su sve zemlje u regiji.

Istinski demokratski pokret

Luc Triangle je zaključio: “Unatoč nekoliko skromnih poboljšanja, opća slika pokazuje nemilosrdan napad na građanske slobode, radnička prava i interese radnika. Index donosi priču o hrabrim radnicima i sindikalistima koji se suočavaju s teškim opasnostima kako bi poboljšali život svojih kolega i obranili demokratska prava. Ovo se događa u pozadini stalne, razorne krize troškova života, tehnološkog poremećaja koji brzo mijenja svijet rada i pogoršanja globalnih razina nasilnih sukoba u kojima se radnici suočavaju s katastrofalnim posljedicama rata.

Istinski demokratski pokret jedini je način na koji se ovi trendovi mogu riješiti, na održiv način. Pokret koji prelazi granice i sektore, dob i spol, rasu i religiju i ima moć, prisutnost i odgovornost da promijeni ravnotežu moći na svakom radnom mjestu, zemlji i globalnoj instituciji. Sindikati su taj pokret.

Zato, s objavom Indeksa 2024., u godini kada četiri milijarde ljudi treba glasovati, ITUC-ova kampanja Za demokraciju ima za cilj obraniti i ojačati demokraciju na radnom mjestu, u društvu i na globalnoj razini protiv interesa desnice usmjerenih na eroziju radničkih prava. Ovo je naša zajednička borba.

Mi smo najveći praktičari, branitelji i borci za demokratske vrijednosti koje provodimo svaki dan kako bismo stvorili pravedniji i sigurniji svijet za sve. Naš rad je sada ključniji nego ikada.”

Indeks globalnih prava ITUC-a za 2024. bit će objavljen 12. lipnja u 13:30 tijekom Međunarodne konferencije rada, u Međunarodnoj organizaciji rada, Ženeva, Švicarska. Objava se može pratiti online putem ove poveznice. Događaj će uključivati priloge i svjedočanstva predstavnika sindikata o kršenju prava s kojima se susreću radnici u nekim od najlošije ocijenjenih zemalja svijeta i uključivat će primjedbe Luca Trianglea, glavnog tajnika ITUC-a i Paape Danquaha, pravnog direktora ITUC-a.

Međunarodna konfederacija sindikata predstavlja 191 milijun članova u 337 nacionalnih sindikalnih središnjica (uključujući Nezavisne hrvatske sindikate) u 167 država i teritorija

Izvor:

https://www.ituc-csi.org/ituc-global-rights-index-2024?msdynttrid=1co6-BtkPVmLqs5yVn0StohBoWPQFhy-U0hjre1lo-4