HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Robovlasništvo nije muzejski izložak

Robovlasništvo nije muzejski izložak

(NOVI LIST) – Ropstvo je i u 2015. godini »živo i zdravo«. Poručila je to prošli tjedan Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) pokrećući na svojim mrežnim stranicama peticiju protiv robovskog rada. Teško je povjerovati, navodi ITUC, ali u središtu priče je svjetski poznati Guggenheim. S novim muzejom koji gradi u Abu Dhabiju, Guggenheim je ušao u regiju poznatu po zloupotrebi i iskorištavanju radnika. Tako i za svoje radnike nije uspio zajamčiti osnovna prava. Od početka travnja peticiju ITUC-a, kojoj je cilj svim sponzorima novog Guggenheimova muzeja pokazati što se doista događa s radnicima koji su važan kotačić tog budućeg kulturnog središta, podržalo je više od 900 potpisnika. Okidač za peticiju je prikupljanje donacija za Guggenheim što ga je organizirala modna kuća Dior koncem prošle godine. Svjetski poznate zvijezde su za sudjelovanje u Diorovoj akciji plaćale 75.000 dolara po stolu, a iza sveg tog blještavila nalaze se radnici koji rade za sedam dolara dnevno.
»No, ljudska prava nisu poput parfema, iskorištavanje se ne može zamaskirati«, navodi ITUC, pozivajući radnike diljem svijeta da podrže peticiju. Dioru se poručuje da ropstvo »smrdi«, a ta poruka odašilje se i drugim velikim donorima muzeja u izgradnji, poput Hugo Bossa, Samsunga, Phillipsa. Dovoljno potpisa na peticiji ITUC-u će dati prostora da pritisne muzej na akciju i zaštitu uglavnom radnika migranata koji slažu kotačiće budućeg kulturnog središta.

A te kotačiće slažu radeći po 15 sati dnevno, više od 12 živi ih u jednoj sobi, dobiju batine ako štrajkaju. Sve to, jer je »Guggenheim odbio jamčiti temeljna prava za svoje radnike«. Neljudski uvjeti rada radnika migranata u Abu Dhabiju već su godinama »meta« djelovanja i sindikata,i organizacija za zaštitu ljudskih prava. I gradnja novog kulturnog kompleksa unutar kojega će biti i Guggenheimov muzej, već se godinama pomno promatra, a njihove globalne akcije natjerale su izvođače radova da makar malo poboljšaju uvjete za angažirane radnike. No, sve je to nedovoljno i niti blizu dostojanstvena rada.
ITUC i Gulf Labour, koalicija međunarodnih umjetnika, ukazali su ovih dana da se u službenom radnom logoru u Abu Dhabiju nalazi nekoliko tisuća radnika. Oni su segregirani, pod policijskim satom i pod nadzorom zaštitara.

»Ljudi su tretirani kao u kokošinjcu. Zaključani su. Pod stražom. Izlaze u 5.30, 6.00, vraćaju se u 18-19 sati ili kasnije, ako su prisiljeni raditi prekovremeno, što im je često neplaćeno«, kazala je za The Guardian Sharan Burrov, generalna tajnica ITUC-a. Aktivisti Gulf Laboura, pak, navode kako je radnički kamp nedostupan za pješake te radnici mogu samo putovati službenim autobusnim linijama. Radnicima je dozvoljen pristup samo do blokova u kampu u kojima su smješteni, policijski sat počinje u 22 sata, a radnicima koji zakasne vrata kampa ostaju zaključana. Slični kampovi nalaze se i u drugim dijelovima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Human Rights Watch je prije nešto više od mjesec dana objavio izvještaj o prisilnom radu migranata u Abu Dhabiju. Aktivisti Gulfa svoje će najnovije nalaze o robovskom radu predstaviti u srpnju na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu. Međunarodna organizacija rada također promatra uvjete pod kojima rade radnici migranti u UAE-u, a njen izvještaj bit će poznat do kraja godine. Sve će to možda malo podići uvjete rada migranata, ali, nažalost, robovski rad teško da će satrti.