HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Reuters o Hrvatskoj Znakovi siromaštva su posvuda

Nakon ulaska u EU
Reuters ističe kako se dubina hrvatskog propadanja ističe u odsjaju vatrometa i fanfara kojima je obilježen ulazak u EU

Autor: Davor Ivanov (VEČERNJI LIST) – Britanska agencija Reuters objavila je članak pod nazivom ‘Hrvatska ne nalazi put do prosperiteta EU’ u kojoj se analizira stanje Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju. “Hrvatska nije vidjela napredak kakavsu ostvarile zemlje koje su u EU ušle 2004, kad je gospodarstvo bilo u procvatu. Priliku je velikim dijelom propustila zbog autoritativne vlade koja je preuzela vlast prije no što je na području bivše Jugoslavije izbio rat. Od tad je uspostavila demokraciju, no bori se kako bi ponovno uspostavila izgubljeno tržište te se morala odreći subvencionirane brodogradnje kako bi ispunila EU kriterije”, navodi se u članku. Reuters piše kako “siromaštvo nakon šest godina krize nije neuobičajeno na Balkanu pa čak ni na zapadu EU”, no ističe kako se dubina hrvatskog propadanja ističe u odsjaju vatrometa i fanfara kojima je obilježen ulazak u EU.
–S gospodarstvom koje je od 2008. do danas zabilježilo pad od 13 posto, Hrvatska se nalazi odmah iza dugom opterećen Grčke te se špekulira kako bi bivša jugoslavenska država koja još nije članica eurozone, mogla tražiti financijsku pomoć EU. Znakovi siromaštva su posvuda pa se tako u srcu Zagreba nalaze brojni prazni poslovni prostori što je u suprotnosti s imidžom Hrvatske kao turističkog mamca za ljubitelje plaža i otoka –navodi se u članku te dodaje kako je Hrvatska u recesiji već šest godina, a procjenjuje se kako bi se negativan trend mogao nastaviti i 2015. godine.

–Hrvatske političke elite ne razumiju se u ekonomiju niti je ona ikada bila njihov prioritet –citira Reuters ekonomskog analitičara Velimira Šonju.

–Zapadni analitičari priznaju kako ne razumiju nesposobnost Hrvatske da maksimalno iskoristi članstvo u Uniji, koja nudi više od 10 milijardi eura kroz fondove za infrastrukturne i razvojne projekte do 2020. godine –piše Reuters.