HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Rast cijena se ubrzava

HRT – U posljednjih osam godina gotovo smo zaboravili na znatniju inflaciju. No čini se da je vrijeme niskih cijena iza nas.

-Voće, povrće, sve je poskupjelo, nažalost, a što možemo, kaže prodavač.
– Evo grožđe 40 kuna, evo ne znam koliko je tu, kila i pol,

Očekivano, kažu nam prodavači.

– A što, u proljeće je sve smrznulo, sad iza toga suša i eto ti, nema ti tu velike filozofije,

Od novih poskupljenja neće nas spasiti ni ovogodišnji dobar urod pšenice. Od žetve do danas cijena žitarica porasla je čak 60 posto. Ovako visoke cijene ne pamte se, što utječe i na cijenu kruha.

– Cijenu žitarica vuče loša žetva u Europi, odnosno klimatske promjene su pridonijele tome i zapravo smo premala država da bi imali ikakav utjecaj na globalno tržište, pojašnjava Nada Barišić, direktorica Žito zajednice.

Pogledamo li statistiku, vidi se da je posljednjih godina inflacija bila na niskim razinama, ali ove godine ubrzava.

Već je sada jasno da će godišnju stopu biti teško zadržati na prihvatljivoj razini od 2 posto. Bi li inflaciju obuzdala niža stopa PDV-a na svu hranu?

– To još uvijek u ovom trenutku nije na stolu, odnosno nisu se stekli ti uvjeti, ali o tome razmišljamo. Dio gdje mi možemo dati neki doprinos, iako znate i sami ne znači nužno da snižavanjem stope PDV-a dolazi do pada cijena, upozorava Zdravko Marić, ministar financija.

Već sada prosječnom kućanstvu nedostaje otprilike četvrtina prihoda za pokrivanje redovitih mjesečnih troškova. Unatoč olakšicama na dohodak, minimalne i prosječne plaće i dalje rastu sporije od cijena.

– Netko s 3400 kuna neto minimalne plaće ili sa 6000 kuna medijalne plaće sasvim sigurno ne može dostojno proživjeti mjesec i to se pokazuje na svim mogućim strana. Dodatno još ogromnu opasnost predstavlja i najavljeno poskupljenje plina, struje i energenata u cjelini, ne znamo što će se događati s cijenama nafte na svjetskom tržištu, objašnjava Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Razmišlja li se o manjim trošarinama? Na kretanje cijena nafte na globalnom tržištu ne može se utjecati, ali na trošarine ipak može.

– Mislim da u ovom trenutku nema prostora, ali u svakom slučaju nije za zanemariti, to pratimo u strateškim dokumentima, dodaje Marić.

Inflacija trese i Europu, na najvišoj je razini u posljednjih 9 godina. Hrvatska je neznatno iznad prosjeka. Cijene su najsnažnije rasle u Estoniji, Poljskoj i Mađarskoj. Najniže stope inflacije imaju Malta, Grčka i Italija.