HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Radnici moraju imati pravo na isključenje nakon isteka radnog vremena

ETUC/NHS – Sindikati pozivaju poslodavce na poštivanje prava radnika da se isključe dok milijuni radnika nastavljaju raditi od kuće i nakon popuštanja mjera. Prije izbijanja pandemije koronavirusa, svaki deseti radnik radio je od kuće svakoga dana. Međutim, najnoviji podaci istraživanja Europske zaklade za unapređenje radnih i životnih uvjeta pokazuju da je gotovo 40 posto radnika u EU tijekom pandemije počelo raditi od kuće. A rad od kuće/rad na daljinu (telework) će se izgleda još zadržati kako bi se osigurala mjera fizičke udaljenosti u uredima. Među tvrtkama koje su već produžile rad od kuće ili ga uvele kao trajni način rada su Twitter, Dell i Facebook.
Europska konfederacija sindikata (ETUC) podržava rad od kuće za što je više radnika moguće u ovim iznimnim okolnostima, ali upozorava kako rad od kuće može „zamagliti“ granicu između privatnog i radnog vremena.

Najnoviji podaci EU Istraživanja o uvjetima rada pokazuju da ljudi koji redovito rade od kuće:
– imaju dvaput veću vjerojatnost da će tjedno raditi 48 sati ili više nego radnici koji rade u prostorima poslodavca,
– šest puta veću vjerojatnost da će raditi i u svoje slobodno vrijeme,
– imaju probleme sa čestim buđenjem u vrijeme spavanja

Te negativne posljedice rezultat su stalnog nadzora nadređenih, potrebe da stalno budu dostupni poslodavcu i nejasnih granica između privatnog i poslovnog života, navodi se u brifingu Europskoga parlamenta.

ETUC je 2002. godine s europskim poslodavačkim organizacijama sklopio Okvirni sporazum o radu na daljinu kako bi radnicima pomogao uskladiti radni i privatni život uz veću slobodu izbora. Kasnije su Francuska, Italija i Španjolska u nacionalno zakonodavstvo uvele pravo na isključenje.

ETUC stoga podsjeća poslodavce na sljedeće:

– Radnici koji rade od kuće imaju iste uvjete – potrebno je zadržati uobičajeno radno vrijeme,
– Poslodavci su dužni radnicima osigurati neophodno osposobljavanje i tehničku podršku,
– Poslodavci moraju poštivati privatnost radnika koji rade od kuće – radnici moraju imati pravo na odjavu,
– Radno opterećenje i standardi koji se odnose na rezultate ostaju isti kao i za radnike koji rade u prostorima poslodavca,
– Poslodavci su dužni poduzeti mjere kojima će se osigurati da radnici ne budu izolirani

„Rad od kuće omogućio je milijunima radnika da nastave zarađivati, a da istovremeno zaštite sebe, svoju obitelj i zajednicu u vrijeme pandemije koronavirusa. Međutim, rad od kuće svakoga dana može dovesti do dužeg radnog vremena, manje slobodnog vremena i problema sa spavanjem ukoliko se njime ne upravlja na pravilan način.

S obzirom da rad od kuće poprima sve stalnije obilježje radnoga života, poslodavci moraju poštivati pravo radnika na isključenje*, a države članice bi to pravo trebale ugraditi u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Radnici koji rade od kuće imaju ista zakonska prava kao da rade u uredu, i moramo se pobrinuti da se to načelo poštuje“, izjavila je zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Esther Lynch.

*Right to disconnect – pravo radnika da po isteku njegovog/njenog radnog vremena isključi službeni mobitel, ne odgovara na službene mailove i sl.