HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Rad do iznemoglosti neće oporaviti mirovinski sustav

Foto: NHS

NHS – Nezavisni hrvatski sindikati danas su u Zagrebu na Trgu sv. Marka organizirali javni skup upozorenja pod nazivom „Rad do iznemoglosti neće oporaviti mirovinski sustav ili Hrvatska 2030. i neke: Mladi u inozemstvu, a preostali rade do iznemoglosti“.

Skup je organiziran kako bi se poslalo javno upozorenje zbog najavljenih izmjena u mirovinskom sustavu.
Predsjednik NHS-a, Krešimir Sever, osvrnuo se na najave izmjena u mirovinskom sustavu i to na, između ostalog, tri značajna područja:

•  Skraćivanje prijelaznog razdoblja za povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 godina na 67 godina starosti

•  Povećanje kažnjavanja (penalizacije) za prijevremeni odlazak u mirovinu trajnim umanjenjem mirovine

•  Preispitivanje popisa i vrednovanja poslova sa stažem osiguranja s povećanim trajanjem (beneficirani staž).

Istaknuo je da će se na te izmjene Vlada obvezati u Nacionalnom programu reformi, koji treba usvojiti na sjednici 26. travnja i Europskoj komisiji dostaviti do kraja travnja ove godine.

“Nismo bez razloga ovdje donijeli pomagala koja služe starijim ljudima za kretanje. Bez imalo karikiranja, ako se radni vijek produži do 67 godina, to je budućnost hrvatskih radnika pred kraj radnog vijeka. Kako će se kretati po skelama, uz stube, kako će raznositi poštu?!”, zapitao se Sever.

“Hrvatski građani ne mogu raditi do 67 godina. Nije pitanje mogu li ili ne mogu skraćivati prijelazno razdoblje, nego je pitanje zašto to rade. Upravo su razne vlade svojim politikama istjerale mlade ljude iz zemlje”, rekao je.

“Kako će izgledati Hrvatska 2030 i neke? Mladi će biti u inozemstvu jer ne vide ovdje svoju budućnost. A oni koji ostanu morat će raditi do iznemoglosti”, poručio je.

“Vrlo jasno poručujemo: Ne produljenju radnog vijeka i ne povećanoj penalizacije. Hrvatski radnici koji idu u prijevremenu mirovinu imaju trajnu kaznu do 20 posto mirovine. Kažu: moramo demotivirati ljude da odlaze u prijevremenu mirovnu. Pa nisu oni svojom voljom otišli”, rezolutan je Sever.

“Lijek za oporavak mirovinskog sustava je povećanje plaća i sigurni poslovi”, poručio je Sever.

“Ovdje ste jer su vam građani dali povjerenje, izvolite ga opravdati”, poručio je Sever političarima koji sjede na Markovu trgu.

Među prisutnima predstavnicima sindikata udruženih u NHS bili su i radnici koji rade na poslovima s beneficiranim stažem, kao i radnici na nekim drugim poslovima, a koji su ispred sebe držali natpis na kojemu je bio napisan naziv njihovog radnog mjesta, te su na licu mjesta mogli reći što znači raditi njihov posao sa 67 godina starosti.