HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

PRVOSVIBANJSKI PROSVJED OKUPIO OKO 20.000 LJUDI

U organizaciji svih pet sindikalnih središnjica, u srijedu u Zagrebu, održan je dugo najavljivani prvosvibanjski prosvjed. Glasnim zvižducima i mnoštvom transparenata oko 20 tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske poručilo je premijeru Zoranu Milanoviću i njegovoj Vladi da hitno promijene smjer, jer će ovaj trenutačni, državu i građane odvesti u ponor. Između ostalog, sindikalni čelnici optužili su premijera Zorana Milanovića da je izdao radništvo, socijalnu državu, svoje birače i ideju socijaldemokracije, te da služi samo interesima krupnog kapitala i banaka, koji su također bili napadnuti oštrom retorikom.

Iako je ovogodišnji prosvjed okupio puno veći broj nezadovoljnih radnika od prošlogodišnjeg, ne možemo se ne upitati zašto se povorci i skupu nije odazvalo još više radnika i građana, pogotovo onih iz Zagreba, koji nisu morali putovati? Možemo se priupitati i gdje je taj dan bilo bar dio od onih 360.000 nezaposlenih? A ostaje i pitanje gdje se izgubila solidarnost onih koji imaju i posao i redovite plaće i sve ostale benefite, i koji, po svemu sudeći, dobro žive?
Dobili odgovore ili ne, vrijeme boljitka ili još dubljeg gospodarskog i društvenog propadanja ukazat će se prije ili poslije. Bilo kako bilo, oni na koje smo ponosni su članovi Hrvatskog sindikata pošte, koji su se odazvali našim pozivima na prosvjed. Tako je iz čitave Hrvatske, oko 400 naših članova, umjesto na roštilj, došlo u Zagreb podržati borbu za radnička prava. Naime, svima nam je dobro poznato da su radnici Hrvatske pošte itekako imali razloga biti na prvosvibanjskom prosvjedu, jer netko (čitaj: Vlada RH) tko im je nedavno oduzeo njihova prava, nije rekao da to neće činiti i dalje. A sindikati bez članstva i podrške ne mogu učiniti puno, da ne kažemo ništa. No, prosvjed je prošao, a nas čekaju nove borbe…
Podsjetimo, prvosvibanjski prosvjed održava se svake godine u cijelom svijetu. Sindikati i radnici na taj dan podsjećaju svjetske moćnike i poslodavce da borba za radnička prava još uvijek traje te da su radnici ključan faktor u razvoju svakog društva i svakog gospodarstva. Ovogodišnja prosvjedna povorka u Zagrebu krenula je s Trga dr. Franje Tuđmana do Trga bana Jelačića, s kojeg su odaslane poruke Vladi RH, a koje se mogu svesti na jednu ključnu – Mijenjajte smjer, ili će narod mijenjati vas!