HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Prosvjedno obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada

NHS – Pozivamo sve članove sindikata i građane na prosvjedno obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada kojega ove godine zajednički organiziraju Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske. Središnji prosvjed održava se u Zagrebu na Trgu bana J. Jelačića. Okupljanje prosvjednika počinje od 10.30 sati, a početak samog prosvjeda predviđen je za 11 sati.
Na prosvjedu će se okupljenima kratkim govorima obratiti predsjednici sindikalnih središnjica, a nakon toga će se prosvjedna kolona sa žutim kartonima Radićevom ulicom uputiti prema tzv. „zabranjenom trgu“– Trgu sv. Marka sve do mjesta do kojeg joj dopusti policija budući je na Trgu sv. Marka prosvjedovanje i javno okupljanje još uvijek zabranjeno.
Za razliku od većine drugih zakona, izmjene ovog zakona za vlast nisu hitne tako da ne ide u hitnu, već u redovitu proceduru. Nakon zaustavljanja prosvjedne kolone negdje na prilazu Kamenitim vratima čelnici sindikalnih središnjica odnijeti će žute kartone u Vladu RH i Hrvatski sabor. S njihovim povratkom do prosvjednika završit će se i prosvjed.
A zašto se prosvjeduje 1. svibnja?
Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u radničkim demonstracijama sudjelovalo više od 80000 radnika. Zbog sudjelovanja u radničkim demonstracijama osmorica radnika osuđena su na smrt, a u sukobima s policijom u samim demonstracijama poginulo je više od dvije stotine radnika. Demonstracije su tada održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom, odnosno njihovim traženjem čuvene tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati „za što nam drago“. Na žalost, sindikati ponovno moraju tražiti tri osmice.
U spomen na žrtve iz Chicaga i sve druge žrtve dvostoljetne radničke borbe za dostojne radne i životne uvjete od 1889. godine 1. maj se obilježava radničkim demonstracijama i prosvjedima kao MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA, dan radničke solidarnosti, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.
Ove godine, mi u Hrvatskoj imamo i više nego dovoljno razloga za prosvjedni 1. svibanj. Vlada je podigla PDV na 25%, što je podiglo i cijene, rastu cijene komunalija, hrane, podiže se cijena struje, a vjerojatno će nakon nje i plin poskupjeti, raste broj nezaposlenih, a među njima je sve više mladih, najavljuju se novi stečajevi, neisplata plaća za izvršeni rad i dalje je neriješeni problem, vrše se pritisci na kolektivne ugovore, radnička prava, plaće i materijalna prava, mirovine i naknade za nezaposlene nedostatne su za preživljavanje, raste bezperspektivnost i utučenost građana…
Ako ste među ovim razlozima pronašli i neki svoj, ako ste prepoznali sebe među žrtvama, dođite i Vi na prosvjed. Umjesto Vas ne može prosvjedovati nitko drugi. Tad Vam ne množe biti važnije otići na roštilj ili gradele i nezadovoljno gunđati u okruženju obitelji, rodbine ili prijatelja. Povedite na prosvjed i članove obitelji. Dođite sa susjedima, prijateljima, kolegicama i kolegama s posla.
Za sudjelovanje u prosvjedu nisu važni ni godine starosti ni spol ni vjeroispovijest, ni nacionalnost ni to radite li ili ste nezaposleni, jeste li u mirovini ili se školujete, sviđaju li Vam se i podupirete li ih ili ne sindikalne vođe, a u konačnici ni jeste li ili ne član sindikata. Prosvjedujete jer nije dobro Vama i drugima i jer želite poručiti vlastima kako su Vam bolje obećali pa obećanje trebaju i izvršiti.