HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

PROSVJED RADNIKA HP-a

HSP – Hrvatski sindikat pošte
RSRH – Republički sindikat radnika Hrvatske

Zagreb, 18. studenog 2013.

Poštovani članovi, radnici Hrvatske pošte,

Zbog nedavnog proglašenja kolektivnog viška radnika, kao i zbog nemarnog odnosa Vlade RH prema HP-Hrvatskoj pošti d.d., čija je ista stopostotni vlasnik, HSP – Hrvatski sindikat pošte i RSRH – Republički sindikat radnika Hrvatske zajedno organiziraju

PROSVJED, KOJI ĆE SE ODRŽATI
U ČETVRTAK 21. STUDENOG 2013., NA MARKOVU TRGU U ZAGREBU,
U 11.30 SATI

Okupljanje prosvjednika bit će u 11 sati na uglu Kurelčeve i Jurišićeve ulice u Zagrebu, ispred ulaza u zgradu Hrvatske pošte.
Smjer kretanja prosvjedne povorke je: Jurišićeva – Trg bana Josipa Jelačića – Radićeva – Zakmardijeve stube – Strossmayerovo šetalište – Ulica Dverce – Ćirilometodska – Trg Svetog Marka.

Prosvjedni govor na Trgu svetog Marka održat će predsjednica HSP-a Jadranka Dumbović, predsjednik RSRH-a Željko Vidaković te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Teška gospodarska i financijska kriza, koja je posljednjih godina zahvatila Hrvatsku, nažalost, na Hrvatsku Poštu imala je i još uvijek ima posebno negativan utjecaj. Za objektivne poslovne i financijske poteškoće koje su Hrvatsku poštu opterećivale i još uvijek opterećuju, radnici i sindikati do sada su imali razumijevanja te, itekako, podnijeli svoj dio tereta. Posebno smo uzimali u obzir činjenicu da je od početka ove godine potpuno liberalizirano poštansko tržište te da nam je time na vrata pokucala nemilosrdna, pa čak i nelegalna konkurencija. No, Hrvatsku poštu pri tome nije zaštitio nitko, pa ni Hrvatska Vlada, čija je to bila dužnost i obveza, budući da je upravo Država stopostotni vlasnik HP-d.d.!
Umjesto zaštite, maćehinski odnos Vlade prema HP se i dalje nastavlja. Vlada i njena ministarstva su najveći dužnici HP-u, a pod izgovorom štednje, namjeravaju nam i nadalje „uzimati kruh iz ruku“, što će neminovno dovesti do još većih problema u poslovanju Pošte i nesagledivo lošim posljedicama za njene radnike. Kao da nije bilo dosta što je posljednjih godina iz Hrvatske pošte, kroz proces zbrinjavanja viška radnika, već otišlo gotovo 3.000 ljudi. Umjesto brige o radnicima koji savjesno, odgovorno i pošteno obavljaju svoje radne obveze, Uprava HP-a najavila je nova otpuštanja, odnosno proglasila tehnološkim viškom čak 270 radnika, onih koji ne žele otići iz Hrvatske pošte. I tu nastaje problem, jer istovremeno, u Pošti ima još nemali broj radnika koji se, istrošeni godinama svog predanog rada, ne protive otkazu ugovora o radu. Međutim, s takvim radnicima Poslodavac nije i ne želi obaviti razgovore, što će samo produbiti dramu u procesu otpuštanja radnika.
Protivimo se načinu na koji je Poslodavac odredio višak radnika, jer je uzeo jednake kriterije za sve radnike, bez da je istovremeno uzeo u obzir činjenicu da u tvrtci još uvijek ima onih radnika koji se ne bi protivili otkazu ugovora o radu. Umjesto da je te radnike najprije zbrinuo, Poslodavac je na potpuno nepromišljen i gotovo bešćutan način, samostalno, bez socijalnih partnera, pod stavom „jednakih kriterija za sve“, odlučio tko će ostati, a tko neće u sustavu HP-a.
Upravi HP-a poručujemo da će sindikati poduzeti sve pravne mogućnosti kako bi zaštitili radnike i njihova prava te najavljujemo dugotrajne sindikalne akcije i prosvjedne aktivnosti kako bismo istu primorali da sa socijalnim partnerima nađe rješenje koje neće imati za posljedicu ovakav način otpuštanja radnika, koji je usput budi rečeno, dosad neviđen u Hrvatskoj pošti.

Hrvatski sindikat pošte                               Republički sindikat radnika Hrvatske
v.r. Jadranka Dumbović, predsjednica                   v.r. Željko Vidaković, predsjednik