HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Prosvjed protiv politike štednje u EU-u

(HRT) Što je previše, previše je. To je naša poruka. Sve mjere štednje nametnute radnicima u Europskoj uniji neće nam donijeti rješenja koja su nam potrebna, izjavila je Bernadette Segol, glavna tajnica CES-a pred okupljenim sindikalnim aktivistima iz više zemalja članica EU-a. Mi tražimo alternativu. Europa nam treba zbog radnih mjesta i socijalne pravde, dodala je Segol. Na poziv Europske konfederacije sindikata (CES) više stotina ljudi prosvjeduje u europskoj četvrti u Bruxellesu protiv politike koja se svodi samo na štednju,azapostavlja socijalnu dimenziju i očuvanje radnih mjesta.
Izvucite ruke iz naših džepova!
Sindikati su pozvali na koordinirani prosvjed u zemljama članicama EU-a uoči summita čelnika Europske unije na kojem će biti potpisan novi sporazum o proračunskoj disciplini, čemu se oni protive.
Mi smo protiv toga sporazuma jer on ne nudi rješenja za izlazak iz tunela. To je kočnica za europski projekt, kočnica koja će ugušiti rast i kočnica za socijalnu Europu, istaknula je Segol.
Sindikalno izaslanstvo je prijepodne primio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, a jučer ih je primio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
Sindikati se zauzimaju za uvođenje euroobveznica, kojima bi sve članice eurozone preuzele odgovornost za dugove pojedinih zemalja, za uvođenje poreza na financijske transakcije i traže promjenu monetarne politike Europske središnje banke, javlja Hina.