HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Prosječna neto plaća za siječanj 5.656 kuna

(POSLOVNI DNEVNIK) – Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 5.656 kuna, što je 60 kuna ili nominalno 1 posto manje od prosjeka isplaćenog za prosinac prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 5.656 kuna, što je 60 kuna ili nominalno 1 posto manje od prosjeka isplaćenog za prosinac prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na siječanj prošle godine, prosječna je neto plaća za prvi mjesec ove godine bila viša za 103 kune ili nominalno za 1,9 posto.
“Pri deflatornim je kretanjima realna neto plaća u siječnju viša na međugodišnjoj razini za oko 2,8 posto. Radi se o povoljnijem kretanju prosječne neto plaće u odnosu na bruto plaću (koja je viša za 0,5 posto), što je i očekivano s obzirom na promjene u oporezivanju dohotka koje su vidljive na plaćama za prosinac prošle godine i siječanj ove godine”, kaže u komentaru prvih podataka DZS-a direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zvonimir Savić.

Početkom ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je uz ostalo iznos osobnog odbitka povećan s 2.200 na 2.600 kuna, dok je prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto podignut s dotadašnjih 8.800 na 13.200 kuna.

Po prvim podacima DZS-a, prosječna je bruto plaća u pravnim osobama za siječanj ove godine iznosila 7.977 kuna.

To je smanjenje prosječne bruto plaće i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, na mjesečnoj razini smanjenje za 90 kuna ili nominalno za 1,1 posto, a na godišnjoj za 30 kuna ili nominalno za 0,4 posto.

S obzirom na kretanje potrošačkih cijena, realno je prosječna bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za 0,6 posto, dok je na godišnjoj razini porasla za 0,5 posto. Time se vrlo blagi rast realnih bruto plaća na godišnjoj razini protegao na posljednjih osam mjeseci, napominju analitičari HGK.

Po podacima koje iznose, u odnosu na nama slične zemlje Hrvatska se s bruto plaćom od 1.039 eura i nadalje nalazi pri samom vrhu, odmah iza Slovenije, gdje je prosjek 1.537 eura. Istodobno je prosječna mjesečna bruto plaća u Poljskoj iznosila 921 euro, u Mađarskoj 758 eura, u Crnoj Gori 731 euro, u Bosni i Hercegovini 656 eura te u Srbiji 442 eura.

Analitičari HGK ne očekuju da će, s obzirom na stagnaciju gospodarskog rasta, u nastavku godine doći do znatnijih promjena u tendenciji kretanja bruto plaće. Ali će se, na godišnjoj razini, zadržati utjecaj izvršenih poreznih promjena koje će rezultirati povoljnijim kretanjima neto plaće, navode u komentaru.