HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Prava radnika i javnih službenika neće se više određivati zakonom

U hitnoj saborskoj proceduri
Lider, 5. srpnja – Vlada je s današnje sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o državnim službenicima i Zakona o plaćama u javnim službama prema kojima se postotni dodatak za svaku godinu navršenog radnog staža, koji sada iznosi 0,5 posto po godini staža, više ne bi utvrđivao tim zakonima nego kolektivnim ugovorom.
Postotni dodatak po godinama radnog staža sada se određuje na dva načina – zakonom i kolektivnim ugovorom, a izmjenama predložena dva zakona to postaje temeljni dio kolektivnog pregovaranja, objašnjava ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.
To, ističe Mrsić, omogućuje da socijalni partneri sjednu za stol i pregovaraju o materijalnim pravima.
Kako je navedeno u samom obrazloženju dva zakonska prijedloga, u tijeku su kolektivni pregovori i raspravlja se o mogućnostima da se u ovoj godini ne isplati božićnica, da se u idućoj godini ne isplate regres i jubilarne nagrade, ali i o mogućnosti smanjenja dodatka od 0,5 posto za svaku navršenu godinu staža (na 0,3 posto po godini staža).
Moguća umanjenja materijalnih prava po svim osnovama samo su privremenog trajanja za razdoblje neophodnih štednji u cilju očuvanja radnih mjesta i zaposlenosti, a predložene izmjene ostavljaju otvorenu mogućnost da socijalni partneri kroz kolektivne ugovore utvrde i drugi postotni dodatak ili različitu osnovu obračuna tog dodatka, navodi se u obrazloženju.
Vlada je Saboru u drugo čitanje uputila prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.
Ministar Mrsić ističe kako su po tom prijedlogu i strukovni sindikati dio pregovaračkog tijela, a kolektivni ugovor može vrijediti ako su ga, uz strukovni sindikat, potpisali i sindikati koji djeluju na razini djelatnosti.