HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Povećanje kvota za strane radnike

(HRT) Ove godine u Hrvatskoj je zbog nedostatka radne snage u nekim zanimanjima bilo odobreno oko 30 tisuća novih radnih dozvola, a 9 tisuća postojećih je produljeno. Iduće godine, zbog još većih potreba, trebalo bi biti odobreno oko 48 tisuća novih i produljeno 15 tisuća postojećih radnih dozvola. Najviše zahtjeva dolazi iz građevinskog sektora, turizma i ugostiteljstva, a prvi put bit će odobrene i kvote za medicinske sestre i njegovateljice u domovima za starije osobe. Građevinski sektor iduće bi godine trebao dobiti 18 i pol tisuća radnih dozvola, što je oko 7 tisuća više nego ove godine.Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada, smatra da će to biti dovoljno, no upitno je kako će uopće pronaći radnike.

– Odobrenje kvota za strane radnike je krenulo prekasno, kada više u okruženju nema radnika, tako da duboko vjerujem da će dio kvota nažalost ostati neiskorišten, kaže on.

Dozvole se prvi put daju i za medicinske sestre i njegovateljice u domovima za starije osobe. Ministar zdravstvaMilan Kujundžićkaže da Hrvatska u ovom trenutku “na sreću nema ozbiljniju ugrozu”.

– Ali isto tako ne vidim ni jedan razlog, ako bude potrebe, zašto ne bismo dali, kao što dajemo i sada određeni broj radnih dozvola za djelatnost u zdravstvu, poručuje.

U Vladi zasad ne žele iznositi konkretne brojeve.Marija Knežević Kajari,pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava kaže tek da prijedlog još mora ići na službena mišljenja i ovaj tjedan bi Vlada trebala donijeti odluku o kvoti.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrtaDarko Horvatkaže da Vlada priprema i jedan set interventnih mjera, “a da će nam povećanje uvoznih kvota trebati – trebat će”.

– Koja količina, to ćemo vidjeti na sjednici Vlade u četvrtak, poručio je.

U Udruzi poslodavaca podupiru povećanje kvota, ali smatraju da bi sustav trebao biti fleksibilniji, sličniji onom u Sloveniji, gdje poslodavac u vrlo kratkom roku i tijekom godine dobije povećanje kvote.

– Poslodavac ne može niti predvidjeti u nekom trenutku hoće li mu netko od radnika otići, hoće li se razboljeti, otići na dugotrajno bolovanje, na porodiljni dopust. I jednostavno se može dogoditi potreba u sredini godine, kada on to ne može planirati u prethodnoj godini, objašnjava.

Sindikati su pak nezadovoljni povećanjem kvota za strane radnike. Smatraju da će to zaustaviti dugoočekivani rast plaća.

– Mi ksenofobni sasvim sigurno nismo i podupiremo radnike sa svih strana, ali je činjenica da, rekli bi stari ljudi, “do tijela je najprije potkošulja pa tek onda košulja”. Tako isto i ovdje – najprije je pitanje naših radnika, a onda svih drugih, kažeKrešimir Sever.

I dok sindikati smatraju da bi se povećanjem plaća smanjio odljev domaćih radnika u inozemstvo, poslodavci napominju kako bi zbog nedostatka radne snage uskoro mogli početi i odbijati nove poslove.