HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Potrošnja potonula za više od 7 posto!

(HRT) – U travnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao za 7,3 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo, što upozorava na daljnje slabljenje gospodarskih aktivnosti. To predstavlja i ubrzanje pada potrošnje, koja je u ožujku pala za 1,1 posto. Pet makroekonomista koji su sudjelovali u Hininoj anketi u prosjeku su očekivali pad potrošnje za 1,9 posto. Njihove procjene bile su u rasponu od stagnacije do pada potrošnje za 3,5 posto. Ovo je zaista negativno iznenađenje. Riječ je o najvećem padu potrošnje od travnja 2010. godine, kada je iznosio 8 posto. Osobna potrošnja u prvom tromjesečju držala se relativno stabilno, no sada je uslijedio njezin izraženiji pad kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.
Ističe da bi tako oštar pad mogao izazvati smanjenje osobne potrošnje u drugom tromjesečju, a naposljetku i slabiju prognozu rasta za cijelo gospodarstvo.
Kovač dodaje da podaci o potrošnji, uz pad industrijske proizvodnje i nepovoljne trendove u izvozu, upozoravaju na loš početak drugog tromjesečja.
Prvi podaci iz travnja najavljuju oštriji pad gospodarstva u drugom tromjesečju nego u prvom, kada je bruto domaći proizvod skliznuo 1,3 posto.
Pad prometa u maloprodaji u travnju zabilježen je i u 17-članoj eurozoni. Prve procjene Eurostata bilježe pad od 1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Najizrazitiji pad prometa na mjesečnoj razini zabilježen je u travnju u Austriji (3,5 posto), Sloveniji (2,9 posto) i Finskoj (2,7 posto).