HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Potpiši za nezakoniti prekovremeni rad!

Piše:Gabrijela Galić – Ministrica Milanka Opačić povukla je sporni dokument nakon što su sindikati zaprijetili premijeru Zoranu Milanoviću da će o svemu izvijestiti Međunarodnu organizaciju rada
(NOVI LIST) – Ministarstvo socijalne politike i mladih od svojih je službenika ovih dana zatražilo potpisivanje izjave kojom pristaju na prekovremeni rad duži od propisanog Zakonom o radu, ali i da “smatraju” kako takav rad neće štetno utjecati na njihovo zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost.
Službenici potpisanom izjavom potvrđuju kako su upoznati s odredbama Zakona o radu o mogućih 8 sati tjedno prekovremenog rada, odnosno 32 sata mjesečno ili 180 sati godišnje te kako su svjesni da će zbog potreba posla u Ministarstvu biti potrebno raditi i dulje od zakonom dopuštene satnice, a zbog nemogućnosti zapošljavanja novih radnika. Izjava je svim radnicima poslana iz Glavnog tajništva ministarstva što ga vodi Milanka Opačić, ujedno i potpredsjednica Vlade.
Šok i nevjerica
Nezavisni hrvatski sindikati upozorili su Vladu da će izvjestiti međunarodne sindikalne udruge i Međunarodnu organizaciju rada o nezakonitom postupanju ukoliko ne povuče spornu izjavu.
– S nevjericom smo primili vijest kako je zaposlenima u Ministarstvu socijalne politike i mladih iz Glavnog tajništva ministarstva upućena poruka elektronskom poštom u kojoj im se prilaže i obrazac izjave vezano uz mogući prekovremeni rad, navodi NHS u pismu premijeru Zoranu Milanoviću u kojem se dodaje kako je “u situaciji u kojoj se licitira s brojkama viškova zaposlenih u državnim službama, za nevjerovati da istovremeno Ministarstvo predviđa toliko povećanje obima posla, da traži od zaposlenih pristanak na prekovremeni rad, čak i izvan zakonskih okvira”.
NHS ističe kako je to i pritajeni pritisak na zaposlene da pristanu na takve uvjete jer im nad glavom neprekidno “visi” mogućnost da se i sami nađu u tim najavljivanim brojkama viškova zaposlenih. “Kako možemo očekivati da u privatnom sektoru poslodavci poštuju Zakon o radu, kad im Vlada, kao poslodavac, svojim primjerom upućuje suprotnu poruku”, pitaju se u NHS-u.
Kriva je službenica
Ministarstvo socijalne politike povuklo je spornu izjavu kojom se od radnika traži pristanak na nezakonit prekovremeni rad. U priopćenju iz tog ministarstva se navodi kako je sporna izjava povučena 19. travnja, kada je “elektronskom poštom svim službenicima Ministarstva upućena pravovaljana Izjava o pristanku na prekovremeni rad uz ispriku zbog pogreške u prethodnoj elektronskoj pošti”. Naime, pravovaljana izjava odnosi se “na prekovremeni rad od najviše 32 sata mjesečno i to s ciljem zaštite prava službenika”. dokument na koji su reagirali sindikati, kako se tvrdi, poslan je 17. tavnja, a “u samom tekstu Izjave pogreškom službenice Glavnog tajništva je navedeno kako se pristanak odnosi na prekovremeni rad duži od propisanog”. Objašnjenje ministarstva je plitko s obzirom da su jučer, 20. travnja, službenici dobili interni mail u kojem se sporna Izjava objašnjava. Taj mail govori o izjavi kao “sigurnosnoj mjeri” i ne spominje se nikakva greška.
Sigurnosna mjera
Radnicima je iz glavnog tajništva nakon što je sindikat obavješten o nezakonitoj izjavi, odaslano “pojašnjenje” u kojem se kaže da je sporna izjava sigurnosna mjera. Navodi se kako “izjava služi informiranju o tome što je prekovremeni rad” te da se izbjegnu situacije moguće nezakonitosti ako netko iz ugroženih kategorija (npr. trudnice, samohrani roditelji s malom djecom) “ostane 15 minuta duže na poslu ili iznimno radi prekovremeno” i u tom ga radu zatekne inspekcija rada.
Objašnjenje Izjave o pristanku na prekovremeni rad službenika u Ministarstvu socijalne politike i mladih
20.04.2012. – Povodom prigovora Nezavisnih hrvatskih sindikata i medijskih upita glede pojedinosti sadržaja Izjave o pristanku na prekovremeni rad u Ministarstvu socijalne politike i mladih koja je dostavljena zaposlenicima Ministarstva dajemo sljedeće objašnjenje: Glavno tajništvo Ministarstva socijalne politike uputilo je putem elektronske pošte 17. travnja 2012. svim zaposlenim službenicima na potpis Izjavu o pristanku na prekovremeni rad jer službenik može raditi prekovremeno samo ako dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad. Iako je razvidno iz uvodnog teksta elektronske pošte da se izjava o pristanku odnosi na prekovremeni rad od najviše 32 sata mjesečno i to sa ciljem zaštite prava službenika, u samom tekstu Izjave pogreškom službenice Glavnog tajništva je navedeno kako se pristanak odnosi na prekovremeni rad duži od propisanog. Kako se radilo o očitom previdu koji je brzo uočen, Glavno tajništvo Ministarstva socijalne politike istu je Izjavu o pristanku na prekovremeni rad povuklo 19. travnja 2012. kada je elektronskom poštom svim službenicima Ministarstva uputilo pravovaljanu Izjavu o pristanku na prekovremeni rad uz ispriku zbog pogreške u prethodnoj elektronskoj pošti. Službenici su također obaviješteni kako potpisivanje Izjave ne prejudicira da će postojati potreba za prekovremenim radom već se radi o zakonskom preduvjetu ostvarivanja istog u svrhu zaštite prava službenika. Prekovremeni rad će se dopuštati samo u iznimnim slučajevima, ukoliko postoji neodgodiva potreba, uz prethodno odobrenje. Pritom napominjemo kako u razdoblju od jednog radnog dana koliko je bilo potrebno za dostavljanje ispravljene Izjave, nisu nastale nikakve radno-pravne posljedice za službenike Ministarstva i nisu iskorištena nikakva prava iz tog područja.
Jasmina Stanisavljević
Ovlaštena za obavljanje poslove Glavne tajnice
Ministarstva socijalne politike i mladih