POST INFO 894 – Ministar podržao naš zahtjev za povećanjem plaća poštanskih radnika

Predstavnici Hrvatskog sindikata pošte na čelu s predsjednikom Nenadom Puškarom i članovima predsjedništva Željkom Miljkom, Željkom Šešerinom i Damirom Jurišićem, uz potporu predstavnika NHS-a Krešimira Severa, održali su jučer 8. listopada 2024., sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na kojemu su od strane Ministarstva sudjelovali resorni ministar i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Oleg Butković, državni tajnik Žarko Tušek i posebni savjetnik ministra Đuro Lubura.

Smatramo potrebnim navesti da nas je i ovoga puta, kao i prošle godine, naš ministar Oleg Butković pozvao na sastanak samo nekoliko dana nakon slanja naše zamolbe za razgovorom. To smo i očekivali s obzirom da je ministar Butković uvijek imao razumijevanja i bio spreman odvojiti svoje vrijeme za sindikate koji se bave ozbiljnim sindikalnim radom.

Na sastanku smo razgovarali o zabrinjavajućem trendovima i stanju u Hrvatskoj pošti, zatim kao glavna tema o potrebi žurnog povećanja plaća i materijalnih prava poštanskih radnika i na samom kraju o stanju socijalnog dijaloga našeg sindikata i Uprave Hrvatske pošte.

Resorni ministar Oleg Butković pritom je iskazao svoje puno razumijevanje za naše zahtjeve i očekivanja te je obećao svoju pomoć u rješavanju nagomilanih problema u Hrvatskoj pošti, a uz to je i ovoga puta, jednako kao i prošle godine, ponudio svoju pomoć i posredovanje u pregovorima između našeg sindikata i poslodavca, a sve kako bismo postigli kvalitetan dogovor o povećanju plaća i materijalnih prava poštanskih radnika na način koji će zadovoljiti obje strane u tom dijalogu.

Naime, još u lipnju ove godine, dobili smo obećanje Uprave Hrvatske pošte da ćemo u rujnu 2024. zajednički dogovoriti modalitete povećanja plaća i materijalnih prava poštanskih radnika. Na tom prvom sastanku, koji je održan 16. rujna 2024., Uprava Hrvatske pošte načelno je iskazala svoje razumijevanje za potrebom povećanja plaća i materijalnih prava poštanskih radnika, ali su zatražili dodatno vrijeme kako bi analizirali rezultate poslovanja Hrvatske pošte za prvih devet mjeseci ove godine. Novi sastanak Uprava Hrvatske pošte zakazala je za idući tjedan, točnije za 16. listopada 2024.

Predstavnici Hrvatskog sindikata pošte sudjelovat će na tom sastanku i na njemu očekujemo da ćemo s Upravom Hrvatske pošte postići konačan dogovor o povećanju plaća i materijalnih prava radnika Hrvatske pošte. Uvijek smo podupirali i gradili otvoren i iskren socijalni dijalog s poslodavcem, a kroz međusobne razgovore i dogovore iznalazili smo kvalitetna rješenja na korist naših članova, ali i svih radnika Hrvatske pošte. Hrvatski sindikat pošte ni u kojem slučaju nije spreman odustati od svojeg zahtjeva da poslodavac svim poštanskim radnicima odmah isplati jednokratnu nagradu u iznosu koji bude zajednički dogovoren, kao i od svojeg zahtjeva za povećanjem plaća poštanskim radnicima, koje bi trebalo nastupiti najkasnije od 1. studenoga 2024.

Onima koji na sindikalnoj sceni radnicima nude samo jeftinu demagogiju te koji su i ovoga puta poduzeli sve da nas diskreditiraju, destabiliziraju ili spriječe u našim aktivnostima, poručujemo “Uzalud vam trud svirači”.

Iako kao i uvijek do sada, prednost dajemo socijalnom dijalogu i vjerujemo u postizanje zajedničkog dogovora, a u slučaju ako bi pregovori krenuli u pogrešnom smijeru, nije nam namjera gubiti vrijeme na provedbu bilo kakvih anketa ili referenduma, jer mi jako dobro znamo što članovi našeg sindikata od nas očekuju, a na nama je samo da realiziramo vaša očekivanja.