POST INFO 891 – Tradicionalno druženje članova u Park šumi Golubinjak

U organizaciji Hrvatskog sindikata pošte, Podružnice 6 – Rijeka, nakon nekoliko godina prekida uzrokovanih prvenstveno zbog COVID-a, u subotu 10. kolovoza, u Park šumi Golubinjak, organizirano je tradicionalno druženje članova HSP Podružnice 6 te njihovih gostiju i prijatelja iz drugih podružnica.

Na svježem goranskom zraku uz opojne mirise mesnih delicija pripremljenih od Rosijevih majstora roštilja i ohlađeno piće, popraćeno živom muzikom iz repertoara novih i vječnih hitova pripremljenih od glazbenog majstora Prleta, cjelodnevno druženje naših članova prošlo je u hipu.

Zahvaljujemo svim našim članovima i prijateljima koji su se odazvali pozivu na druženje, sa željom da nas više ništa neće spriječiti da se na istom mjestu okupimo i dogodine, a nadamo se i u još većem broju.

OZLJEDE NA RADU U DRUGOM TROMJESEČJU 2024.

Prema Izvješću o ozljedama na radu koje je izradio Odjel zaštite na radu, zaštite od požara i ekologije, u drugom tromjesečju 2024. godine (razdoblje od 01.04. – 30.06.2024. godine) dogodile su se ukupno 53 ozljede na radu – 22 u radnom procesu, 11 u prometu, 11 na putu s posla i na posao, 5 zbog ugriza psa i 4 ozlijeđenih radnika uslijed razbojništva. Ukupno je evidentirano 28.072 sati bolovanja odnosno 3.509 radnih dana. Isplaćena naknada na teret HP – a (ukupne potpore) iznose ukupno 4.480.00 eura. Isplaćena naknada na teret HZZO – a iznosi ukupno 128.351,20 eura.

Najčešći izvori nastanka ozljeda na radu u ovom tromjesečju su prijevozna sredstva cestovnog prometa, 15 puta te prostori, površine i instalacije izvan navedenih objekata i prostorija s kojih se obavlja rad i po kojima se kreću osobe na radu, 11 puta. Treći najčešći izvor je protupravno djelovanje trećih osoba, 7 puta, a slijede životinje, 6 puta te objekti namjenjeni za rad s pripadajućim prostorijama, instalacijama i uređajima, 4 puta. Najčešći uzroci nastanka ozljeda na radu su protupravno djelovanje treće osobe, 19 puta, nepredvidivi uzrok, 17 puta, neispravnost, klizavost i zakrčenost prolaza i površina s kojih se obavlja rad, 9 puta te ostala neprimjenjena osnovna pravila ZNR, 6 puta.

U navedenom razdoblju muškarci su stradali 35 puta, a žene 18 puta. Prema regijama, najviše ozljeda bilo je u Regiji 1, njih 23. Slijedi Regija 5 u kojoj je bilo 9 ozljeda te Regija 6 u kojoj se dogodilo njih 8. Šest ozljeda dogodilo se u Regiji 3, njih 5 u Regiji 2, dok se najmanje ozljeda na radu dogodilo u Regiji 4, njih dvije.

U drugom tromjesečju 2024. godine nije bilo teških ozljeda na radu zbog kojih je obavljen inspekcijski nadzor. Također, nije bilo ni teških ozljeda sa smrtnim posljedicama niti prijava i priznanja profesionalnih bolesti od HZZO.

ODNOS POVJERENIKA I INSPEKTORA RADA

Neposredna zadaća povjerenika radnika za zaštitu na radu je kontinuirani nadzor nad primjenom pravila, odnosno nad provedbom mjera za sigurnost i zaštitu zdravlja radnika. Obavljanje svojih dužnosti mogu započeti tek nakon što steknu podroban uvid u stanje zaštite na radu, odnosno sustav i način djelovanja sustava sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

Inspekcija rada obavlja nadzor nad primjenom propisa zaštite na radu u razdobljima utvrđenim u svom planu i programu. Povjerenik radnika za zaštitu na radu ima pravo pozvati inspektora rada uvijek kada ocijeni da je ugrožen život ili zdravlje radnika, a poslodavac propušta poduzeti odgovarajuće mjere da takvu ugroženost otkloni. Osim toga, povjerenik u okviru svojih ovlasti ima pravo biti nazočan tijekom inspekcijskog nadzora te se očitovati na činjenično stanje koje inspektor utvrdi. Time je povjerenik, uz poslodavca, zapravo jedna od strana u postupku izvida kojeg inspektor obavlja, a to može biti osobito važno u slučaju uviđaja koje se obavlja nakon nesreće, posebice smrtne ozljede, kolektivne ozljede i slično.

Povjerenik radnika za zaštitu na radu uvijek će surađivati sa sindikatom i njegovim predstavnicima na zajedničkom poslu zaštite radničkih interesa.