POST INFO 881 – POVEĆANA „USKRSNICA“ I NAKNADA ZA PREHRANU!

Na inicijativu HSP-a, poslodavac će povećati naknade za topli obrok, a uz “uskrsnicu”, svaki radnik će dobiti i bon Žutog klika u vrijednosti od 50 eura.

Na prijedlog Hrvatskog sindikata pošte danas je održan sastanak s predstavnicima poslodavca na temu poboljšanja materijalnih prava radnika Hrvatske pošte.

Rezultat ovih razgovora je postizanje dogovora prema kojem će svi radnici uz iznos “uskrsnice”, ugovoren važećim Kolektivnim ugovorom na iznos od 133 eura, dodatno primiti poklon bon u vrijednosti od 50 eura putem Žutog klika. Isplata “uskrsnice“ bit će 20. ožujka 2024., a mogućnost korištenja poklon bona od 1. travnja 2024. godine.

Također, s poslodavcem smo uspješno dogovorili povećanje iznosa mjesečne naknade za participaciju u troškovima prehrane (topli obrok) do maksimalno neoporezivog iznosa propisanog zakonom, a radi se o iznosu od 100 eura. Dinaminka povećanja ove naknade dogovorena je na način da će od 1. svibnja 2024. iznositi 85 eura (na isplati u lipnju), a od 1. listopada 2024. maksimalnih 100 eura (na isplati u studenom).

Valja napomenuti i podsjetiti da će kao rezultat postignutog dogovora s poslodavcem iz srpnja 2023., od mjeseca ožujka 2024. godine, svi radnici Hrvatske pošte primati dodatno povećanje neto plaće za 7,5 posto (na isplati u travnju).

Naša inicijativa rezultirala je postizanjem dogovora o poboljšanju materijalnih prava za sve radnike Hrvatske pošte. Svjesni očekivanja i potreba naših članova, kao i svih radnika Hrvatske pošte, prošlog tjedna poslodavcu smo uputili dopis u kojem je zatraženo održavanje žurnog sastanka na temu poboljšanja materijalnih prava radnika. Pozdravljamo činjenicu da je poslodavac odmah prihvatio ovu našu inicijativu, kada smo nakon toga pristupili otvorenom i konstruktivnom dijalogu i na kraju je postignut gore spomenuti dogovor koji je objektivno moguće realizirati.

Smatramo da je ovaj dogovor još jednom pokazao kako su obje strane u socijalnom dijalogu, Hrvatski sindikat pošte i Hrvatska pošta, svjesni svoje odgovornosti u tom procesu, kao i činjenice da putem poboljšanja uvjeta rada, a u ovom trenutku s posebnim naglaskom na materijalna prava, Hrvatska pošta može nastaviti smjerom koji je vodi ka boljoj budućnosti za sve njezine radnike.