POST INFO 871 – DOGOVOR ILI INDUSTRIJSKE AKCIJE!?

Hrvatski sindikat pošte je od početka godine kontinuirano izvještavao članove i radnike o razgovorima sa predstavnicima poslodavca po pitanju poboljšanja materijalnog statusa radnika. Izvještavali smo tako redom o našoj inicijativi za razgovorima, o tijeku razgovora te i trenutcima kada su razgovori prekinuti, pa i našim pozivima na nastavak razgovora.

Konačno, informirali smo i o prekidu socijalnog dijaloga, proizišlom iz nerazumijevanja poslodavca na postavljene zahtjeve. Nakon prekida dijaloga, koji se u mnogim trenutcima vodio na nekorektan način, obratili smo se resornom ministru, Olegu Butkoviću.

Naše obraćanje ministru, kao i do tada vođeni razgovori s poslodavcem, bili su prvenstveno na temu poboljšanja materijalnog statusa radnika, potom na temu dnevnih problema i (ne)funkcioniranja sustava Hrvatske pošte i povećanog obima poslova te konačno i na temu socijalnog dijaloga.

Budući da kod poslodavca nismo naišli na razumijevanje niti po jednoj temi, za nastavak razgovora i djelovanja u cilju poboljšanja materijalnog statusa i radnih prava radnika, ministru smo iznijeli cjelokupnu problematiku. Unatoč svim obvezama resornog ministra, prošli tjedan je održan jedan sastanak, a drugi tjedan se očekuje i drugi na kojem bismo trebali konkretizirati dogovor. Brzina dogovorenih sastanaka daje za zaključiti da je vlasnik i te kako shvatio težinu situacije u Hrvatskoj pošti i shvatio našu spremnost za poduzimanje sindikalnih akcija ako se hitno nešto ne promijeni.

Komunikacija sa poslodavcem u tom razdoblju ne postoji. Poslodavac je, iz njemu poznatih razloga (??), izabrao “stranu” za dijalog pa je više nego jasno da bez uključivanja resornog ministarstva i Vlade RH, nema namjeru prihvatiti jedino moguću soluciju – neodgodiv i ozbiljan dijalog s Hrvatskim sindikatom pošte, legitimnim predstavnikom većine radnika Hrvatske pošte. Za svaku drugu opciju i za sve ono negativno i svima nepoželjno što bi moglo uslijediti, odgovornost i posljedice svjesno preuzima poslodavac.