HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 861 – MATERIJALNA PRAVA RADNIKA

Kako smo u prethodnim brojevima Post Infa pisali, održan je još jedan sastanak na temu materijalnih prava radnika, uključujući i nagradu za ostvarene rezultate rada (varijabilna nagrada). Reprezentativni sindikati su u ovom trenutku s poslodavcem dogovorili da će neisplaćene nagrade za radnike Divizije mreže i Sektora sortiranja (prosinac 2022. i siječanj 2023.) te za ostale sektore Divizije pošte i Divizije ekspres (za siječanj i veljaču) biti isplaćene na plaći u ožujku. Poslodavac je uvažio prijedlog sindikata da u izmijenjenim odlukama za ostvarene rezultate ozljeda na radu neće biti osnova za isključenje radnika iz sustava nagrađivanja. Rasprava je povedena i na temu ujednačavanja različitih kriterija. Jednokratna prigodna nagrada (uskrsnica) ugovorena u važećem Kolektivnom ugovoru bit će isplaćena u ugovorenom roku najkasnije do 31. ožujka. Poslodavac uvažava prijedlog sindikata za povećanje iznosa, no na način da se povećanje isplati u obliku bona za Žuti klik. Stavovi nisu usuglašeni te će se o ovoj temi još razgovarati. Rasprava je vođena i na temu Kolektivnim ugovorom ugovorenih prava troškova prehrane radnika i participacije u mjesečnim troškovima prijevoza na rad. Konačni dogovor nije postignut, pa će se rasprava na tu temu nastaviti, o čemu ćemo vas pravodobno informirati.

PODSJEĆAMO: SISTEMATSKI PREGLEDI DO 14. SRPNJA!

Još je svega nekoliko mjeseci ostalo za obavljanje sistematskog liječničkog pregleda! Svi koji to nisu učinili do sada, neka požure jer se pregledi, u skladu s ugovorenim rokom, mogu obaviti do 14. srpnja. Podsjećamo da je temeljem obveze propisane Kolektivnim ugovorom za radnike Hrvatske pošte (čl. 68. st.1.) Hrvatska pošta s Poliklinikom Croatia zdravstveno osiguranje sklopila ugovor o nabavi usluge sistematskih liječničkih pregleda za radnike. Ugovor je sklopljen na dvije godine, koje istječu, kako smo naveli, 14. srpnja 2023. Svaki radnik ima pravo na jedan sistematski pregled u razdoblju za koje je sklopljen ugovor, a pregledi su podijeljeni u dvije grupe: 1) sistematski pregledi za žene i 2) sistematski pregledi za muškarce. Važna napomena! Voditelji su dužni s ovom obavijesti upoznati sve nazočne i nenazočne radnike te im omogućiti odlazak na sistematski pregled. Informacije o svemu vezanom za obuhvat pregleda za žene i muškarce, hitnim i indiciranim pregledima nakon sistematskog pregleda, kako se naručiti na pregled, komu se javiti i kako se pripremiti za sistematski pregled, možete naći na: http://www.sindikat-hsp.hr/sistematski_pregledi.html

UKRATKO

UGOVOR S HRVATSKOM LUTRIJOM – Hrvatska pošta proširit će suradnju s Hrvatskom lutrijom tako da će više poštanskih ureda raditi poslove za istu i te će usluge ulaziti u produktivnost.
ODGOVORI SA SASTANAKA – Na dio pitanja koja smo postavili na redovnim mjesečnnim sastancima s predstavnicima poslodavca te ih objavili u Post infu, stigli su odgovori koje ovim putem prenosimo. Dobra vijest za sve koji su s time imali problema – u tijeku je distribucija plitica za kovanice eura po poštanskim uredima, a pokrenuta je i nabava uređaja za provjeru novčanica eura. Čim dobijemo ostale odgovore, objavit ćemo ih na isti način.