POST INFO 858 – VARIJABILNA NAGRADA

Zbog posljednjih odluka poslodavca u vezi isplate dodatka za ostvarene rezultate rada radnicima u 2023. godini, poslodavcu smo temeljem mnogobrojnih upita i reakcija kolega uputili dopis sljedećeg sadržaja:

“Prvim danom ove godine na snagu su stupile Odluka o prolongiranju isplate dodatka za ostvarene rezultate rada za mjesec prosinac 2022. godine i Odluka za ostvarene rezultate rada radnicima u 2023. godini.

Glavno radničko vijeće dopisom poslodavca od 27. prosinca je tek obaviješteno o postupku izrade Odluka, kao i da će istom tijelu izrađene Odluke biti dostavljene na savjetovanje. Glavno radničko vijeće se već na najavu izrade Odluka negativno očitovalo.

Sadržaj i primjena navedenih odluka izazvali su zabrinutost i nezadovoljstvo kod radnika koji nam se svakodnevno javljaju s brojnim pitanjima, komentarima i izražavaju ozbiljnu zabrinutost za svoju financijsku budućnost u HP-u. Hrvatski sindikat pošte smatra da ostvareni rezultati rada, trud i doprinos poslovanju Društva trebaju biti nagrađeni i doprinijeti zadovoljstvu radnika, ovo posebno kada se uzme u obzir pojačani angažman svih radnika u mjesecu pojačanog prometa prosincu, ali i onaj koji radnici daju zbog postupka konverzije kune u euro. Kako bi se postigao najveći mogući stupanj pravednosti u nagrađivanju i kako bismo imali zadovoljne i motivirane radnike, mišljenja smo da su zajednička uključenost i kvalitetan socijalni dijalog nužan preduvjet.

Hrvatski sindikat pošte prije svega brine o zaštiti prava i interesa svojih članova i svih radnika zaposlenih u Hrvatskoj pošti, što podrazumijeva i brigu o financijskoj stabilnosti Hrvatske pošte. Svjesni smo da brojne financijske teškoće opterećuju Hrvatsku poštu i naše društvo u cjelini, ali i da nažalost jako teško pogađaju gotovo svakog poštanskog radnika. Uštede koje za posljedicu imaju smanjivanje radničkih prava moraju biti posljednje.

Obzirom da smo mišljenja da je kod iznalaženja najboljih mogućih rješenja socijalni dijalog ne samo potreban nego i nužan, pozivamo vas da čim prije dogovorimo termin zajedničkog sastanka”.

Očekujemo u idućim danima argumentirani i konstruktivni dijalog socijalnih partnera. O svemu ćemo izvijestiti u idućim izdanjima Post-Infa.