POST INFO 853 – Nastavljen rast prihoda od poštanskih usluga

Pozitivna kretanja na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj nastavljena su i u drugom tromjesečju 2022. te je ukupni prihod iznosio 523 milijuna kuna. U odnosu na prethodno tromjesečje prihodi su veći za 6,3 posto dok su prema istom razdoblju prethodne godine rasli za 10,2 posto. Rezultatu su prvenstveno doprinijele usluge s većom, dodanom vrijednosti i veći broj tih usluga jer se ukupan broj poštanskih usluga ipak smanjio. Tako je u drugom tromjesečju 2022. preneseno 8,2 milijuna paketa što je 5,5 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 12,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Za razliku od paketa, pismovne pošiljke bilježe pad s jednim od dosad najnižih zabilježenih udjela u ukupnom broju obavljenih usluga, koji je polovicom godine iznosio 79 posto. Smanjenjem broja pismovnih pošiljaka i udjel univerzalne usluge prvi put je pao ispod 50 posto od svih poštanskih usluga. U međunarodnom prometu broj usluga bio je veći za oko 11 posto. Broj davatelja poštanskih usluga na tržištu nije se mijenjao te je polovicom godine i dalje usluge pružalo njih 24. Najveći davatelj je HP-Hrvatska pošta s udjelom od 87 posto po broju svih obavljenih usluga i 58,3 posto u ukupnim prihodima.

DAN HRVATSKE POŠTE I SVJETSKI DAN POŠTE

Dana 9. i 10. listopada, obilježavaju se dva važna poštanska dana – Svjetski dan pošte i Dan Hrvatske pošte. U spomen na osnivanje Svjetske poštanske unije, 9. listopada, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan pošte. Toga dana, 1874. godine, potpisan je tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu. Budući da ste i svi vi, radnici HP-a, dio ove velike svjetske poštanske obitelji, čestitamo vam Svjetski dan pošte. Drugi za Hrvatsku poštu i njene radnike važan dan, Dan Hrvatske pošte, obilježava se 10. listopada, kao znak sjećanja na 1990. godinu kada je Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća. Svima vama kao i bivšim radnicima HP-a od srca čestitamo i taj poseban dan. Prisjećamo se i svih poštarica i poštara kojih više nema, a koji su svojim predanim radom zadužili buduće generacije.

ODRŽANI OSMI SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA HSP-a

Nakon dvije godine pauze, zbog situacije s koronom i mjera zaštite, osmi sportski susreti članova Hrvatskog sindikata pošte održani su od 23. do 25. rujna u Biogradu na moru. Uključujući naše tradicionalne goste, kolege iz Hrvatskog sindikata šumarstva, Sindikata pošte Sjeverne Makedonije, Sportske udruge Mađarske pošte te kolege iz Srpskog sindikata pošte, na ovogodišnjim susretima okupilo se tristotinjak sudionika, radnika HP-a i naših članova. Uz srdačne susrete, dobru zabavu, muziku i ples, naši su članovi i gosti odmjerili snage u pet disciplina. Najboljima čestitamo i svima zahvaljujemo na sudjelovanju. Vidimo se dogodine!

REZULTATI

PIKADO: 1. Katalin Kovacs (Mađarska), 2. Davorka Stipetić (HSŠ), 3. Božana Strainjev (Slavonski Brod)

BOĆANJE: 1. Zadar 2, 2. Zadar 1, 3. Podružnica 5 – Osijek/Vukovar

POVLAČENJE KONOPA: 1. Podružnica 2 (Bjelovar, Karlovac, Kutina i Varaždin), 2. Vukovar, 3. Mix ekipa (Zagreb, Split, Osijek, Vukovar i Sisak)

STOLNI TENIS: 1. Boris Ugljarević (Zagreb), 2. Petar Tomić (Osijek), 3. Goran Pavić (Split)

MALI NOGOMET: 1. Osijek, 2. Zadar, 3. Hrvatski sindikat šumarstva

NAJBOLJI IGRAČ: Dražen Čavar (Osijek)

NAJBOLJI GOLMAN: Kristijan Lukenda (Osijek)

POTPORE ČLANOVIMA HSP-a

Na temelju Pravilnika o Fondu solidarnosti, Hrvatski sindikat pošte je u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna 2022. svojim članovima ukupno isplatio 234.550,00 kuna.