POST INFO 850 – Divizija mreža u bespućima poštanske zbiljnosti

Divizija mreža u sustavu Hrvatske pošte d.d. uvijek je predstavljala velik i neupitan potencijal, prvenstveno zbog kvalitetnih šalterskih radnika, obučenih za sve i svašta, spremnih na nove zadaće i izazove. Potencijal svakako predstavljala i golema mreža poštanskih ureda, rasprostranjenih po cijeloj državi, njih više od tisuću, u više od osamsto gradova i naselja u RH. Nažalost, taj veliki potencijal Divizije mreža, naročito nakon primjene divizijskog ustroja, nije se baš najbolje znalo iskoristiti. Kroz posljednje godine, čini nam se da je malo pažnje posvećeno i radnicima i prostorima, time i korisnicima, tj. boljem korištenju evidentnog potencijala. Nekako nam se čini, bilo bi dobro da griješimo, kao da se menadžment pomirio sa sudbinom, konstatirajući da iz onog ili ovog, po njima više-manje objektivnog razloga, iz dana u dan pada broj korisnika i transakcija pa i prihodi nažalost slijede taj negativni trend. Možda su potvrda tom dojmu aktualne izmjene radnih vremena poštanskih ureda. Budući da se od pojedinih voditelja mreža i grupa poštanskih ureda može čuti da nisu uvaženi njihovi prijedlozi, ostaje nepoznanica tko je i po kojim kriterijima donosio prijedloge izmjena radnih vremena ako to nisu „terenci“ koji bi po prirodi stvari morali biti najupućeniji o situaciji na terenu i potrebama korisnika na svojim područjima?! Tako je na primjer s početkom srpnja skraćeno radno vrijeme pojedinih isporučnih poštanskih ureda iz kojih je više nego razvidno kako se ni najmanje nije vodilo računa o potrebama korisnika. Potvrde toj tvrdnji ne nedostaju, dapače. Uvode se radna vremena ureda različita iz dana u dan. Bilo bi to ok kada bi dva susjedna ureda radila različito u danima tjedna, no ipak je nekom palo na pamet osmisliti radno vrijeme prema kojem uredi rade istodobno, pa tako korisnici, na primjer petkom, ne mogu koristiti usluge HP-a u najbližem uredu nego to moraju obaviti tamo negdje „Bogu iza nogu“. Sasvim smo sigurni da im se to neće svidjeti pa će nažalost, htjeli oni to ili ne, morati naći alternativu Hrvatskoj pošti. Nama će preostati samo konstatirati kako nam je broj korisnika, transakcija i prihoda u stalnom i nezaustavljivom opadanju. Svjedočimo da je radnicima uvedeno novo radno vrijeme koje završava prije primo-predaje zaključka (?!) (svjedoče o tomu operateri u PU), ali i iz više nego nerazumljive i neprihvatljive tablice (ne)mogućih radnih vremena koja dozvoljava sve i ne dozvoljava ništa, stječe se dojam da je vrludanje u bespućima poštanske stvarnosti, kad je riječ o Diviziji mreža, doseglo svoj vrhunac. O neiskorištenom potencijalu velikog broja poštanskih ureda, u mnogim slučajevima njihovoj krajnjoj zapuštenosti i neodržavanju mogli bi u nastavcima. Preostaje nam samo zapitati se, ne prvi put, ima li nade za Diviziju mreža? Ako se nas pita, naravno da ima! Puno je naših usporednih prednosti u odnosu na tržišnu konkurenciju. Između ostalog i prije svega, predani, educirani vrijedni radnici i konkurenciji nedohvatna mreža ureda, svakako su zalog za realni optimizam. Treba li u tom smislu spominjati zasad neostvarenu namjeru da, između ostalog, naši poštanski uredi postanu jedinstveno državno upravno mjesto? Na menadžmentu je da to ostvari jer nikako nije vrijeme za „plakanje nad vlastitom sudbinom“ nego za ozbiljan i temeljit rad na osiguravanju ozbiljnih i profitabilnih poslova. Radnici su, kao i uvijek, spremni!

OSMI SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA HSP-a – PRIJAVE DO 1. RUJNA 2022.

Dragi članovi, konačno, nakon dvije godine pauze zbog situacije s koronom i mjera koje su bile na snazi, Hrvatski sindikat pošte ponovno organizira sportske susrete za svoje članove! Susreti će se održati u dobro nam poznatom Biogradu na moru, u hotelu Adria, od 23. do 25. rujna 2022. godine. Prijave kreću s današnjim danom i trajat će do 1. rujna 2022. Kao i ranijih godina, na susrete će se moći prijaviti i oni koji nemaju sportskih ambicija, a navijanje i druženje im dobro ide. Mogućnost za odabir takvog načina sudjelovanja bit će ponuđena na prijavnici koju ćete moći pronaći kod svog sindikalnog povjerenika. Na prijavnici ćete moći odabrati jednu od ponuđenih disciplina – mali nogomet (M), pikado (Ž), boćanje (Ž+M), odbojka (Ž+M), povlačenje konopa (Ž+M), kuglanje (Ž/M) i stolni tenis (Ž/M) te mogućnost odabira opcije „bez sportskih obveza“. Molimo vas da na prijavnicama popunite sve tražene podatke. Kao i za sve dosadašnje susrete, na prijavnici će biti potreban potpis vašeg neposrednog rukovoditelja, stoga vas molimo da se na vrijeme organizirate i usuglasite sa svojim nadređenima, odnosno da dogovorite korištenje godišnjeg odmora u navedene dane održavanja susreta. Uz prijavnicu, potrebno je popuniti te potpisati i suglasnost, koju također možete zatražiti kod svog sindikalnog povjerenika. Cijena “all inclusive” aranžmana (prijevoz, smještaj, iće i piće) je 730 kuna po osobi, plativo u 5 mjesečnih rata. Dospijeće prve rate je na isplati plaće za rujan (u listopadu 2022.). Napominjemo da je broj sudionika ograničen, stoga valja požuriti s prijavama. Vidimo se u Biogradu!

I POŠTARI PRIPREMALI FIŠ NA POLOJU

Još jedna tradicionalna fišijada na Poloju u Slavonskom Brodu održana je 1. srpnja, a čast sudjelovanja imala je i ekipa „POŠTARI“, u kojoj su se okupili naši kolege iz Broda. Otvoreno prvenstvo grada Slavonskog Broda u pripremanju fiša izuzetno je popularno, a da je tome tako jasno govori podatak da su se prijavile i okupile čak 73 ekipe! U iščekivanju proglašenja prvoplasiranih majstora u pripremi fiša i dodjeli priznanja uživalo se uz zabavni program i polama šarana koje su naši poštari vrhunski pripremili. Bilo je ovo još jedno predivno druženje.

POTPORE ČLANOVIMA HSP-a

Na temelju Pravilnika o Fondu solidarnosti, Hrvatski sindikat pošte je u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2022. svojim članovima ukupno isplatio 245.900,00 kuna.