POST INFO 847 – Povećanje plaće zaslužuju i radnici na “minimalcu”

Prije točno mjesec dana, točnije 17. svibnja, Poslodavcu smo uputili dopis s inicijativom da se radnicima čija je plaća, prema važećem Pravilniku o plaćama niža od Zakonom zajamčene minimalne plaće u RH, korigira (poveća) kako bi se na taj način i na tu skupinu radnika primijenilo dogovoreno dvokratno povećanje plaća u ukupnom iznosu od dvadeset posto. Dopis Poslodavcu i dio njegovog odgovora prispjelog 10. lipnja, a koji se odnosi na konkretnu inicijativu Hrvatskog sindikata pošte, donosimo u nastavku.

INICIJATIVA HRVATSKOG SINDIKATA POŠTE

“Poštovani, aneksom postojećem Kolektivnom ugovoru za radnike HP – Hrvatske pošte d.d., potpisanim 21. travnja 2022. godine, propisano je dvokratno povećanje osnovne plaće (10% od svibnja + 10% od listopada), ukupno 20 – postotno povećanje bodova osnovne plaće radnika koji rade na radnim mjestima razvrstanim u I., II. i III. platni razred, prema članku 8. Pravilnika o plaćama. Ovim dobrodošlim povećanjem plaće trebalo je biti obuhvaćeno oko osam tisuća materijalno najugroženijih radnika naše tvrtke, kao što smo to svi zajedno s opravdanim ponosom komunicirali prema radnicima HP-a i široj javnosti. Trebalo je, ali se u konačnici nije dogodilo, jer je žalosna činjenica da u Hrvatskoj pošti radi jedan broj radnika čije je radno mjesto, temeljem važećeg Pravilnika o plaćama, vrednovano niže nego je to zajamčeno Zakonom o minimalnoj plaći, prema kojem je visina minimalne plaće u RH za ovu godinu utvrđena u bruto iznosu od 4.687,50 kuna. Ta skupina naših najslabije plaćenih radnika, njih oko 530, neće osjetiti blagodati svibanjskog povećanja plaće, dok će i nakon listopadskog povećanja, ostati više od 300 radnika koji će i dalje primati zakonom zajamčeni „minimalac“. Dobro je podsjetiti kako zajamčena minimalna plaća u RH iznosi sirotih, za ikakav život nedostatnih 3.750,00 kuna neto. Treba uz to skrenuti pozornost i na to da se, s obzirom na način na koji se obračunava minimalna plaća, na ove radnike ne odnose odrednice važećeg Kolektivnog ugovora za radnike HP-a, u dijelu dodataka na plaću po osnovi radnog staža (čl. 43.) i djelomično po osnovi otežanih uvjeta rada (čl. 44.). Na ovaj su način, osim što primaju žalosno nisku plaću, dodatno „kažnjeni“ i dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge radnike, što svakako ne ide u prilog reputaciji naše tvrtke kakvoj svi težimo. Predlažemo i pozivamo Vas da razmotrite navedene činjenice i donesete jedinu ispravnu odluku kojom će plaće najslabije plaćenih i materijalno najugroženijih radnika biti povećane. Ovo bi povećanje bilo moguće realizirati na način da najniža osnovica na koju bi se obračunavalo ugovoreno povećanje plaća, bude visina iznosa Zakonom zajamčene minimalne plaće u RH. To povećanje po našem mišljenju ne bi dodatno i ozbiljno opteretilo financijsku „konstrukciju“ cjelokupnog 20-postotnog povećanja plaća jer je ono ionako bilo ukalkulirano u ukupni trošak cijelog projekta. Uzimajući u obzir postignutu razinu socijalnog dijaloga i do sada iskazanu razinu razumijevanja i uvažavanja socijalnog trenutka, očekujemo Vaše žurno postupanje, jednako tako i očitovanje na navedeni prijedlog. S poštovanjem, Milan Jukić, predsjednik HSP”.

ODGOVOR POSLODAVCA

„…Uvažavajući radne, životne i socijalne potrebe radnika HP-Hrvatske pošte, predmetnu inicijativu za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja najniže plaćenih radnika Uprava cijeni potrebnom i dobrodošlom. S tim u svezi obavještavamo Vas da se već neko vrijeme aktivno radi na promišljanju modela kojima bi se postiglo povećanje plaće i za navedenu skupinu najniže plaćenih radnika, na način da u HP-u ne bi više imali radnike kojima bi poslodavac bio dužan isplaćivati razliku do iznosa zakonske minimalne plaće, uz istovremeno održavanje uravnoteženog sustava vrednovanja rada koliko je to moguće u datim uvjetima. Rezultati se očekuju u skoro vrijeme i biti će Vam prezentirani u redovitoj komunikaciji s Upravom“

ODRŽAN 12. MALONOGOMETNI TURNIR “PETAR EKMAJER – PERO”

Tradicija se nastavila, pa je tako u subotu, 11. lipnja, u Slavonskom Brodu, točnije brodskom izletištu Poloj, održan 12. Memorijalni turnir „Petar Ekmajer – Pero“. Ujedno, bio je to i dan obilježavanja Podružnice, pa se okupila vesela i dobro znana ekipa poštara i članova HSP-a. Kako je turnir bio i natjecateljskog duha, prvo mjesto osvojili su poštari Slavonski Brod, drugo mjesto poštari Požega, dok je treće mjesto zauzela ekipa „EMI“. Čestitke svima!

SPOMEN DRUŽENJE „DAVOR KRŠIĆ 2022.“

U organizaciji Hrvatskog sindikata pošte, u prošlu subotu 11. lipnja, na zagrebačkom Velesajmu upriličeno je druženje u spomen na prerano preminulog kolegu i prijatelja Davora Kršića. U sklopu druženja odigran je malonogometni turnir u kojem je prvo mjesto odnijela ekipa Sortirnica VG. Drugo mjesto zauzela je ekipa Osijek, dok je treće mjesto osvojila ekipa Hpekspres. Čestitamo svim sudionicima te zahvaljujemo na odazivu i ugodnom druženju.