HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 846 – Memorijalni turnir Robert Bajtal 2022.

Ponovno zajedno! Nakon dvije godine neodržavanja Memorijala, uzrokovano pandemijom virusa COVID-19, Hrvatski sindikat pošte (HSP) prošlu je subotu, 28. svibnja 2022. godine, tradicionalno organizirao 19-ti Memorijalni turnir Robert Bajtal. Turnir se svake godine održava u spomen na kolegu i povjerenika HSP-a Roberta, koji je poginuo na radnom mjestu u PU Vinkovci. Ovogodišnji turnir započeo je uobičajeno, obilaskom Robertovog groba, komemoracijom u PU 32100 te posjetom njegovoj obitelji. Kao i posljednjih nekoliko godina, Memorijal se održao u Mirkovcima, a na njemu su sudjelovale muške malonogometne i mješovite odbojkaške ekipe sastavljene od članova HSP-a iz čitave Hrvatske, te dragi nam gosti – kolege iz Sportske udruge Mađarske pošte. Iako sportski rezultati nisu bili u prvom planu, valja istaknuti da je malonogometni turnir osvojila ekipa Osijek, drugo mjesto ekipa Vukovar, a treće mjesto zauzela je ekipa Zadar. U odbojci je najbolja bila ekipa Istra-Dalmacija, dok je drugo mjesto osvojila ekipa Mađarska, a treće mjesto zauzela je ekipa Zagreb. Titulu najbolje odbojkašice odnijela je Miranda Radmilo iz ekipe Istra-Dalmacija. Najboljim malonogometašem proglašen je Petar Štolfa iz ekipe Osijek, dok je najbolji golman bio Kristijan Lukenda iz ekipe Osijek. Ostaje nam još jednom zahvaliti i čestitati svim sudionicima turnira na odazivu, sportskom fair-play-u, ugodnom druženju te velikom i dugogodišnjem prijateljstvu, uz već tradicionalan poziv za iduću godinu – „…i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce…“.

OTVARANJE 110. MEĐUNARODNE KONFERENCIJE RADA

Jubilarna, 110 Međunarodna konferencija rada koja je s radom započela prošli tjedan, 27. svibnja, trajat će do 11. lipnja ove godine. Konferencija se održava u hibridnom formatu zbog sanitarnih i putnih ograničenja uzrokovanih bolešću COVID-19 kao i zbog obnavljanja zgrada Ujedinjenih naroda i Međunarodne organizacije rada u Ženevi. Odbori su započeli svoj rad 30. svibnja. Plenarna zasjedanja će se održavati od 6. do 11. lipnja. Na Konferenciji će se raspravljati o mogućoj izmjeni Deklaracije Međunarodne organizacije rada o temeljnim načelima i pravima na radu iz 1998. godine u koju bi se trebalo uvrstiti zaštitu na radu kao temeljno pravo. Također, održat će se i prva rasprava o novom međunarodnom standardu koji bi obuhvatio naukovanje. Na odborima će se raspravljati o dostojnom radu, socijalnoj i solidarnoj ekonomiji, kao i o strateškom cilju zapošljavanja kao dio praćenja mehanizama Deklaracije Međunarodne organizacije rada o socijalnoj pravednosti i poštenoj globalizaciji. Isto tako raspravljat će se i o najtežim kršenjima standarda Međunarodne organizacije rada. Ove godine sindikalne središnjice predstavljaju Ivana Šepak Robić iz Matice hrvatskih sindikata i Katarina Rumora iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Međunarodna konferencija rada je poznata kao svjetski parlament rada te je najveće svjetsko okupljanje posvećeno svijetu rada, a na kojem sudjeluju predstavnici vlada, sindikata i poslodavaca iz 187 država članica Međunarodne organizacije rada. Delegacije raspravljaju o ključnim problemima svijeta rada, usvajaju i nadziru primjenu Međunarodnih standarda rada te postavljaju globalne prioritete Međunarodne organizacije rada. (Izvor: Nezavisni hrvatski sindikati)

NAJAVA – DRUŽENJE U SPOMEN NA DAVORA KRŠIĆA

Ove godine navršava se već sedam godina od kada nas je zauvijek napustio naš kolega i prijatelj te nekadašnji glavni povjerenik Podružnice 1 Davor Kršić. U spomen na njega, kao i u godinama prije Covida, Hrvatski sindikat pošte, u subotu, 11. lipnja, organizirat će druženje u sklopu kojega će se održati i malonogomentni turnir na zagrebačkom Velesajmu, s početkom u 9.30 sati. Sve vas pozivamo da se pridružite druženju, koje je uz sport i rekreaciju, pokojni Davor najviše volio.

ZBOGOM KOLEGA I PRIJATELJU…

Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva iznenada nas je zauvijek napustio u petak, 27. svibnja 2022. godine. Željko nas je napustio nenadano, ostavivši nas sve u nevjerici i šoku. Hrvatski sindikat pošte i Hrvatski sindikat šumarstva gajili su posebnu suradnju i prijateljstvo, međusobno se pozivajući i gostujući na sportskim susretima svojih članova, ali i drugih sindikalnih događaja i akcija. Željko se rado odazivao našim pozivima, a njegove ekipe gotovo su uvijek sa sobom odnosile osvojena odličja i medalje. Kolega Kalauz je bio vrstan sindikalac, s velikim sluhom i osjećajem za probleme i prijedloge članova i sasvim sigurno iza sebe je ostavio dubok i neizbrisiv trag. Mi ćemo ga se zauvijek sjećati i čuvati uspomene. Njegovoj obitelji upućujemo iskrenu sućut. Dragi Željko, počivao u miru Božjem.