HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 821 – NOVA ODLUKA O OTPREMNINAMA (II)

U prethodnom broju našeg glasila smo najavili kako ćemo vas informirati o razgovorima s Poslodavcem i zaključcima vezanim za donošenje Odluke o visini otpremnina za radnike koji odlaze iz sustava Hrvatske pošte iz osobno uvjetovanih razloga. Kako smo i tada naveli, Poslodavac je u zakonom propisanom procesu savjetovanja, Glavnom radničkom vijeću dostavio svoju namjeru o donošenju Odluke i visini otpremnine. GRV je u svom očitovanju izrazio neslaganje s visinom otpremnine i savjetovao Poslodavca da, prije donošenja konačne Odluke, još jednom ozbiljno prouči argumente radničkih predstavnika i preispita svoju namjeru kako bi donio pravičniju odluku, koja bi u konačnici bila bitno poboljšana u odnosu na predloženih 50 tisuća kuna za otpremninu. Glavno radničko vijeće je od poslodavca dobilo kratak odgovor kojeg prenosimo u cijelosti: „Zaprimili smo dopis broj GRV-DO 50/21 od 29.09.2021. godine u kojoj se očitujete na prijedlog Odluke o visini otpremnine u HP-Hrvatskoj pošti d.d. Obavještavamo Vas da smo djelomično prihvatili Vaš prijedlog te smo povećali ukupan iznos otpremnine koji se može isplatiti radniku sa 50.000,00 kn na 60.000,00 kn neto. U preostalom dijelu ne možemo prihvatiti Vaše prijedloge. S tim u vezi, u prilogu Vam dostavljamo konačni prijedlog Odluke koja će se uputiti na sjednicu Uprave na donošenje.“ Kako smo ranije naveli, a sada ponavljamo, Glavno radničko vijeće u ovom procesu ima samo zakonom propisanu savjetodavnu ulogu (i ništa više). Nadali smo se i bili sigurni da smo Poslodavcu isporučili sasvim dovoljno argumenata da bi donio još bolju i pravičniju Odluku. Nažalost, osim povećanja iznosa za 10 tisuća kuna, kako je i naveo u svom odgovoru, u preostalom dijelu nije prihvatio savjete Glavnog radničkog vijeća.

MALENI NOA TREBA NAŠU POMOĆ!

Dječačić Noa, koji će u prosincu ove godine navršiti tek dvije godine, boluje od teške i rijetke bolesti – Coats sindrom odnosno Morbus Coats. Noa je slijep na desno oko, vid mu se ne može vratiti, a bolest nažalost i dalje brzo napreduje. Od pet faza bolesti, Noa se trenutno nalazi u četvrtoj. U petoj, najgoroj fazi, slijedi enukleacija (odstranjivanje) oka.

Ovu bolnu i tešku situaciju Noini roditelji, od kojih je majka Ana Šebrek naša članica i radnica Hrvatske pošte, žele izbjeći i potrebni su naše podrške. U želji da pomognu svom djetetu, roditelji su o bolesti puno čitali, istraživali i kontaktirali mnoštvo liječnika te tako došli u kontakt s dr. Munierom iz Švicarske, koji može obaviti dodatne pretrage koje u Hrvatskoj nije moguće obaviti (nepostojeća aparatura) i operaciju kako bi se Noino oko što dulje sačuvalo.

Tešku borbu i hrabrost ove obitelji ne trebamo posebno naglašavati, no ono što želimo naglasiti jest da trebaju našu podršku i pomoć. Troškovi putovanja, smještaja, pretraga i same operacije iznimno su visoki za roditelje, koji uz Nou imaju još i dvije djevojčice (jedna od njih također ima poteškoća sa zdravljem). Zbog svega navedenoga, a najviše zbog malenog djeteta kojem želimo pomoći, molimo sve vas, drage kolegice i kolege, da kao i puno puta do sada, pokažete svoju solidarnost i pomoć onda kada je to najpotrebnije. Svaka kuna i više je nego dobrodošla, a Noina obitelj će vam na njoj biti uistinu zahvalna. Svoj prilog možete uplatiti na žiro račun;

HR8523600003118862150

PRIMATELJ: NOA ŠEBREK, OPIS PLAĆANJA: “ZA NOU”

Uz želju da se što više vas uključi u ovu akciju, obitelji Šebrek izražavamo svoju podršku, a malenom Noi želimo uspješnu borbu i što bezbolniji oporavak.

DAN HRVATSKE POŠTE I SVJETSKI DAN POŠTE

Ovih dana, točnije 9. i 10. listopada, obilježavaju se dva važna poštanska dana – Svjetski dan pošte i Dan Hrvatske pošte. Naime, u spomen na osnivanje Svjetske poštanske unije, 9. listopada, obilježava se Svjetski dan pošte. Toga dana, 1874. godine, potpisan je tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu. Stoga, svima vam čestitamo Svjetski dan pošte. Dan Hrvatske pošte, pak, obilježava se 10. listopada, i to u znak sjećanja na 1990. godinu kada je Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća. Vama kao i svim bivšim radnicima HP-a od srca čestitamo i taj poseban dan.

SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

NHS – Svjetski dan dostojanstvenog rada obilježen je jučer, 7. listopada. Sindikati svake godine obilježavaju taj dan na prigodan način. Tu su redovite poruke krovnih sindikalnih organizacija, Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) i Europske konfederacije sindikata (ETUC), kao i nacionalnih sindikalnih središnjica i sindikata. U dijelovima prenosimo poruku Krešmira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata.

„Dostojanstveni rad u sebi sadrži četiri bitne sastavnice: dostojan posao (što znači siguran, stabilan i kvalitetan posao), dostojne radne uvjete (što znači visoku sigurnost i zaštitu na radu i zaštitu zdravlja na radu i od rada), odredivo i održivo radno vrijeme (što znači prijateljsko radno vrijeme sa jasnim početkom i krajem, dnevnom stankom u radu te dostojnim dnevnim, tjednim i godišnjim odmorima, uravnoteženje i razgraničenje radnog i privatnog vremena, uvažavanje obiteljskih prilika) i dostojnu plaću (od koje radnik i njegova obitelj mogu časno i dostojno živjeti). U Hrvatskoj puno od gore spomenutog može stati pod zajednički opis – jad i bijeda. Popis stanovništva pokazat će brojem stanovnika porazne rezultate promašenih gospodarskih politika u zemlji koje su se temeljile i još se temelje na nestabilnim i nesigurnim poslovima, malim plaćama i sveopćoj nesigurnosti. Hrvatska se, uz časne iznimke, jednostavno srozala u poslove s niskom dodanom vrijednosti… Zato naglašavamo kako Hrvatskoj trebaju sigurna i kvalitetna radna mjesta, sigurni radni uvjeti, ravnoteža radnog i privatnog vremena i plaće od kojih se može dostojno živjeti. Predstojeće izmjene Zakona o radu moraju ići u tom pravcu, a ne u pravcu daljnje fleksibilizacije. Treba zakonski jačati i ulogu kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora…

Treba jačati i ulogu sindikata u društvu i same sindikate kako bi bili snažni sugovornici javnim vlastima pri donošenju zakona, a poslodavcima pri kolektivnom pregovaranju. Kombinacija zakona i propisa i kolektivnog pregovaranja, uz ulaganje u nove tehnologije i edukaciju radnika za nove kvalitetne poslove sa višom dodanom vrijednosti, Hrvatsku će izmaknuti iz kaljuže nesigurnih, nestabilnih i slabo plaćenih poslova prema dostojanstvenom radu i zemlji u kojoj se ostaje i ugodno živi, a ne zemlji koju se napušta i iz koje se bježi.“

POTPORE ČLANOVIMA HSP-a

Na temelju Pravilnika o Fondu solidarnosti, Hrvatski sindikat pošte je u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna 2021. godine svojim članovima ukupno isplatio 349.000,00 kuna.